ДБ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

  • 13 октомври 2021 16:26

  • 533
  • 3
ДБ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора
© Булфото (архив)

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ внесе жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември, съобщиха от пресцентъра на обединението.

В жалбата са посочени редица неверни твърдения в акта на Районната избирателна комисия, както и редица незаконни действия. Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта не е предоставена и е била донесена едва в 18.02 ч. Тя е необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

РИК - Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България"

Видеозаписът от заседанието на комисията обаче показва друго. Флаш паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова. Те са уверили двамата представители на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“, че са свалили от флаш паметта всички необходими документи. Денев е направил коментар, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а електронният подпис на Христо Иванов като физическо лице. Нищо такова обаче не се казва в решението на РИК, с което отказва регистрация.

„След свалянето на файловете отново членът на РИК Станка Хърсева взе флаш паметта, за да провери съдържанието й и колегите й потвърдиха, че са свалили всичко и проверките на подписите са извършени“, свидетелстват представителите на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. В 16.57 ч. Атанас Славов отново е попитал членовете на РИК дали всички електронни документи са свалени от флаш паметта и е получил потвърждение, че всички необходими файлове са свалени. „Техническият носител с файловете е върнат от членовете на РИК на приносителите в нарушение на изискванията на закона и административните процесуални правила“, се посочва в жалбата.

От самата флаш памет може да се установи кога са подписани документите на него и кога документът е отварян за последен път (например чрез функцията Last accessed). Ако са копирани файловете от флашката на компютър, те дори и да се изтрият, в софтуера за отваряне на PDF документа може да се запази история на отваряните файлове. „Нарушенията, допуснати от членове на РИК и сътрудниците на РИК, при боравенето с електронни документи и техническия носител, на който са предоставени, не може да води до негативни последици спрямо „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от – Обединение“ и въз основа на това да се прави извод за неспазване на изискванията на закона“, се казва в жалбата. 

ДБ обяви водачите на листите си

Освен това от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ посочват, че неизвестно защо в РИК Стара Загора не се спазват редица законови изисквания за боравене с електронен подпис. „Заявяване на регистрация на кандидатските листи би следвало да е възможно през Системата за сигурно електронно връчване, уредена в Закона за електронното управление. Считаме, че в нарушение на Закона за администрацията, Административнопроцесуалния кодекс и на Закона за електронното управление, РИК не е включен като получател в системата, което налага предаване на документи на технически носител“, посочват от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

Филип Епитропов
533 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тошо

2021.10.14 | 01:55

3
Ужас, тия двамата пак ще намъкнат в парламента!
ТУРБО ИДИОТИ!!!

2021.10.13 | 18:13

2
ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ ПРАВИ РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ!!! ДУМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РАДЕВ И ПАРТИИТЕ МУ, СА ДОСТАТЪЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ГЕРБ!!!

2021.10.13 | 16:37

1
Много отвратителни са тези. Пинокио и настъпения грозен жабок!

Добави коментар

Водещи новини