Комуникационен експерт: От ДПС издигат свой кандидат-президент, за да заявят, че още са фактор

  • 13 октомври 2021 15:38

  • 713
  • 2
Комуникационен експерт: От ДПС издигат свой кандидат-президент, за да заявят, че още са фактор
© Булфото (архив)

След политическата пролет и лято, можем да очакваме активна политическа есен. Като активност президентските избори ще се допълват с парламентарните, прогнозира пред Радио София доц. Александър Христов от от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

„Логично е да предположим, че ако в една година има няколко пъти избори, всеки следващ вот интересът и активността ще спадат. В момента обаче обществото е достатъчно силно енергизирано и динамиката в електоралната подкрепа е достатъчно интригуваща в хода на предизборния период“, заяви доц. Христов.

По думите му трите силни кандидат-президентски двойки (Радев-Йотова, Герджиков- Митева и Панов-Касимова) са достатъчно условие за интересни избори, въпреки другите маргинални претенденти: „В политическите формации се забелязва спад в самонадеяността, увеличават се инвестициите в дейности и кандидати с потенциал. Феноменът „Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23“ няма да се повтори.“

Според експерта по-правилно е да се издигат непартийни кандидати и от инициативни комитети, за да може да не се ограничава кръгът от избиратели.

Проф. Герджиков още в началото се обвърза с подкрепата от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и трудно ще се излезе от тази асоциация.

През последната година се видя, че мнозина искат да избутат ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в ъгъла. От движението са наясно, че техният кандидат няма да бъде избран за президент, но от формацията дават сигнал към електората и към другите партии, че продължават да отстояват мястото си сред активните политически сили, да бъдат фактор, с който останалите трябва да се съобразяват, посочи той.

Нормално е и сред академичната общност да има хора, които се интересуват от политика и заявяват подкрепа. По-важното е политиката да не влезе в университетите, преподавателите да не слеят пристрастията си и научната си дейност, отбеляза още доц. Христов.

Андрей Райчев: ДПС прави три необичайни неща и се радикализира

Според него социологическите проучвания засега показват, че от една страна след изборите е възможно да се повтори трудната ситуация и невъзможността за съставяне на правителство. От друга страна обаче декларациите на основните политически играчи подсказват готовност за повече търсене на сътрудничество и коалиции.

Комуникационният експерт обърна внимание на тенденцията в листите да бъдат включвани инфлуенсъри, които да действат като ракета-носител и като магнит за гласове. Това се забелязва и в партийните листи за предстоящите избори. Колкото до гласовете от чужбина, очаква се и сега те да бъдат за „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ и „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“, каза още доц. Христов.

Константин Тодоров
713 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2021.10.13 | 17:55

2
Фатмака Радев изгоря! С тая кандидатура 10% му се изплъзнаха. Така му се пада . Юмрук размахва с това ще се запомни.
Гост

2021.10.13 | 17:55

1
Фатмака Радев изгоря! С тая кандидатура 10% му се изплъзнаха. Така му се пада . Юмрук размахва с това ще се запомни.

Добави коментар

Водещи новини