Интересът на българите зад граница към предстоящите избори расте, най-много са заявленията от Турция

  • 07 октомври 2021 14:33

  • 1234
  • 1
© Novini.bg

От два дни на страницата на ЦИК е активна възможността на избирателите да проверяват дали фигурират имената им в подписки на партии и коалиции. Ако имената им фигурират в подписки, в които не са се подписали, ги призоваваме да подадат сигнал към Комисията за защита на личните данни, тъй като тя е компетентният орган. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на Novini.bg

,,Освен това вече е активна и възможността на интернет страницата на ГРАО да се подават електронния заявления за гласуване по настоящ адрес. Срокът за това изтича на 30 октомври, т.е. 14 дни преди изборния ден. По същия начин могат да направят справка къде се намира избирателната им секция, в която ще гласуват'', каза още тя.

ЦИК обявява как ще гласуваме на 14 ноември

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент, като към момента има подадени документи на шест канидадтски листи, срокът е до 12 октомври, уточни Матева.

,,По отношение на президентските листи мога да кажа, че са се регистрирали 12 партии, пет коалиции и 12 инициативни комитета. Засега четири от тези шест подадени молби за регистрация са на партии и коалиции и два инициативни комитета'', допълни и Цветозар Томов.

,,Относно заявленията за гласуване извън страната вече има подадени 11 187 заявления, като в три страни има повече от 1000 заявления и това са Турция (над 4000), Великобритания (над 1300), Германия (над 1200), а заявленията от Испания вече са близо до 1000. Заявленията от САЩ са малко над 700. Всъщност това са страните, в които традиционно интересът към участие на изборите на българските общности е най-голям. Срокът за подаване на заявления изтича на 19 октомври'', обясни той.

ЦИК обмисля нова обществена поръчка за машини за гласуване заради очакваната по-висока избирателна активност

За пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК., чрез него се обявяват места, където да се разкрият секции навсякъде, където са гласували 100 и повече избиратели на някои от последните проведени в последните пет години избори. Очевидно това се отразява и на интереса за подаване на заявления. Това е прогноза, която правя и не обвързва ЦИК – вероятно секциите, които ще се разкрият, ще бъдат между 750 и 800. Броят ще е близо до изборите на 11 юли. Най-много по всяка вероятност ще бъдат секции във Великобритания и Турция. Третата страна, в която се разкриваха над 100 секции, е Германия, където има разрешителен режим и не получихме разрешение за повече от 40 адреса, затова там ще бъдат по-малко. Другите две страни, в които броят на секциите е сравнително висок, са Испания и САЩ, където броят ще бъде над или около 50, прогнозира Цветозар Томов.

,,На екзотичните острови, ако не броим гръцките, не се очертава такава тенденция. Няма оформящ се висок брой заявления от екзотичен остров. Такава ситуация е възможна на някоя от традиционните туристически дестинации в Гърция. На някои от тези места по чл. 14 т. 3 сме задължени да разкрием. Например в Никити, Халкидики, имаше близо 100 избиратели на последните избори. Сега е съмнително, че ще има много хора, но секция ще има, защото сме длъжни да я разкрием. На доста гръцки острови сме обявили секции. Ако няма интерес към тях в навечерието на изборите и МВнР поиска да не ги разкриваме, тогава ЦИК ще обсъди съответния казус'' ,каза още той

Последвайте канала на

Novini.bg
1234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.07 | 15:08

1
Айде сега ще се преброим колко сме

Добави коментар

Водещи новини