ЕП иска спешни мерки за жертвите на насилие от страна на партньора в споровете за попечителство

  • 06 октомври 2021 13:13

  • 172
  • 0
ЕП иска спешни мерки за жертвите на насилие от страна на партньора в споровете за попечителство
© Pixabay

В доклад, приет в сряда с 510 гласа "за", 31 гласа "против" и 141 гласа "въздържал се", членовете на Европейския парламент призовават за спешни мерки за защита на жертвите на насилие от страна на интимния партньор в съдебните спорове за попечителство, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В текста се подчертава рязкото нарастване на насилието от страна на интимния партньор по време на пандемията и трудностите при достъпа до услуги за подкрепа и правосъдие. В него се повтаря и призивът на Парламента за добавяне на "насилие, основано на пола" към областите на престъпност, изброени в член 83 от ДФЕС.

Решения за родителски права и висшият интерес на детето

Изтъквайки тревожния брой на убийствата на жени и деца, извършени след като жените са съобщили за случаи на насилие, основано на пола, евродепутатите подчертават, че защитата на жените и децата от насилие и висшият интерес на детето трябва да имат предимство пред други критерии при определянето на правата за попечителство и посещение.

При разглеждането на делата за попечителство, на детето също трябва да се предостави възможност да бъде изслушано, а в случаите, когато има съмнения за насилие от страна на интимния партньор, изслушванията трябва да се провеждат в благоприятна за детето среда от обучени специалисти. Според евродепутатите, децата свидетели на домашно насилие трябва да бъдат признати за жертви на насилие, основано на пола, и да получават по-добра правна защита и психологическа подкрепа.

ООН: Талибаните извършват екзекуции

Достъп до правна защита, финансова подкрепа и безопасно настаняване

В текста се подчертава, че наличието на адекватен доход и икономическа независимост са ключови фактори, които позволяват на жените да напуснат връзки, в които са подложени на тормоз и насилие. Членовете на ЕП призовават държавите членки да защитават и да помагат на жертвите да постигнат финансова независимост чрез достъп до специално настаняване, здравни услуги, транспорт и психологическа подкрепа, наред с други мерки. Следва да се гарантира и достъпът до адекватна правна защита, ефективни изслушвания, ограничителни заповеди, приюти, консултации и фондове за жертвите.

Борислава Бибиновска
172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини