Георги Лозанов: Проф. Герджиков има поне четири силни страни, но има и най-малко три минуса

  • 04 октомври 2021 14:20

  • 7565
  • 119
Георги Лозанов: Проф. Герджиков има поне четири силни страни, но има и най-малко три минуса
© Булфото

Несъмнено интригата на последните дни беше кого ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще издигне/подкрепи за президент на България. Като залогът им в случая е по-висок от битката за поста, защото изборът на кандидат трябва да е насрещен ход в друга много по-драматична битка - с Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, превърнал се в основния политически враг на Бойко Борисов. Интригата се задълбочи още повече заради предизвикателството на Радев към Борисов - да се яви лично срещу него. Тоест, сам да тръгне на почти сигурна политическа смърт.

В такъв контекст печеливш ход ли е включването на Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни в президентската надпревара като трети връх в очерталия се триъгълник Радев-Борисов-Герджиков? И какво ще е търсенето на „новия продукт“, появил се на нашия политически пазар? За отговора ще използвам изпитания в маркетинга SWOT-анализ с неговите четири елемента: силни страни, слаби страни, възможности и опасности. 

Силни страни

Плюсовете започват от това, че проф. Герджиков има вид на президент - като осанка и публично поведение с една обезоръжаваща доза спокойствие, която създава надежда, че ще върне президентската институция в конституционните ѝ граници и ще я извади от партийните битки за власт. Професорът специално демонстрира липса на апетит за власт със заявката си, че отсега се отказва от втори мандат. 

Регистрираха проф. Герджиков за президентския вот, от ИК обявиха: Той ще олицетворява единството на нацията

Негова силна страна, разбира се, е и образоваността му, която е привилегия не само сама по себе си, но и като отговор на нарастващите очаквания за промяна в политическата селекция от „харесва ми-не ми харесва“ към „знае-не знае“. Така че най-после политиката да престане да бъде „махленска разправия", а да зависи от експертността, културата, знанията и уменията на кандидатите. В този смисъл кандидатурата на ректора на Софийския университет може да се приеме като експеримент в каква степен суверенът е готов да припознае фаворита на академичната общност като свой фаворит.

Безпартийността също е силна страна в президентските избори. Естествено, нито тя, нито „буферът“ на инициативните комитети свалят подозренията за скрити зависимости - в случая от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. В това отношение неочакван пиарски ефект за Герджиков предизвика Татяна Дончева, на която ѝ се наложи публично да му се извини за невярното си твърдение, че под неговото ръководство Софийският университет е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза. Не само защото конкретно го оневинява от подобен слагачески жест, но и защото обезсилва негативния тон в предизборната кампания, от който той определено се пази. Герджиков срещу Радев - за разлика от Борисов срещу Радев, е перспектива за позитивна кампания без компромати.

Силна страна на Герджиков е също така, че той не е „теренен играч“ с проявени корупционни мотиви, с каквито подозрения обикновено е атакуван „шлейфът“ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Опитите да се реанимират попътни скандали от ректорското му ръководство не получават търсената предизборна акустика. 

Експерт за кандидатурата на проф. Герджиков: Странен и неразбираем избор

Слаби страни

Минус е, че Герджиков не се вписва в силно политизираното в момента българско общество и не излъчва отчетливи политически послания. Предпочита безадресното рамково говорене, което може да е присъщо на ректора, но не и на кандидата за президент. Вътрешно противоречиво и някак несамоотвержено е, когато си тръгнал да покоряваш един от върховете на политическата система, да твърдиш: „Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик“. Особен дефицит тук е липсата на мнение за исканията на протестите от миналата година - за проблемите, които ги предизвикаха, както и за промените, към които водят. Тишината по тези въпроси няма как да не се разчете като ангажимент към ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и щадене на статуквото.

Друга слаба страна е отсъствието на собствен електорален таргет. Неубедително е да се обръщаш към всички и да се надяваш всеки да те подкрепи, най-малкото защото се изправяш срещу Радев, който от предишните избори има твърд електорат с тенденция да нараства. В резултат от това Герджиков се е насочил към две групи избиратели, едната от които трудно ще го припознае, а другата не е негова. Ясно е, че той ще разчита, независимо дали го огласява или не, на избирателите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Те обаче ще могат ли да си представят един университетски професор в ролята на техен президент, след като досега образоваността не е била приоритет в политическите им предпочитания? Далеч по-лесно би им било да е военен или спортист и вероятно полковник Невяна Митева, която е и двете, е предложена за вицепрезидент именно за да ги стимулира. А и вотът на немалка част от тях е клиентелистки и те едва ли ще привидят някаква полза да гласуват за Герджиков, особено ако трябва специално да отидат до урните на втори тур. 

Герджиков заявява също така, че ще търси подкрепа в „дясно“, с което се нарежда в дългата редица на политиците, които искат и нерядко успяват да присвоят вот от ДБ - като Радев, Трифонов, Манолова и пр. Но този път има кандидат в лицето на Лозан Панов, с когото „градската десница“ ценностно е дълбоко свързана и е водила общи битки. Затова той може и да успее да концентрира вота ѝ.

Възможности

Засега най-вероятната възможност, особено след усложняване на отношенията между Радев и БСП, е професорът да стигне до втори тур и там генералът да го победи. Това би било достойна загуба за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, която в настоящото им състояние изглежда им върши работа.

За да бъде достойна и за Герджиков обаче, а и за да му донесе повишен обществен рейтинг след надпреварата, в предизборната кампания той трябва да покаже независимост от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Иначе ще компрометира не само президентската си кандидатура, но със стара дата и автономността на университета, защото ще излезе, че е бил в топли връзки с бившите управляващи. 

За "разделителя" Радев и гласовете на ДПС: Коментартът на Любомир Стефанов

Опасности

Ако Герджиков загуби, опасността е да не е успял да изрази собствени идеи и политическа позиция в предизборната кампания и да се е превърнал в „спаринг партньор“ на Радев, което в резултат да увеличи самочувствието на генерала, че може да упражнява власт извън конституционните си правомощия. И във втория си мандат необезпокояван да се преживява като най-важния човек в държавата. 

Ако все пак спечели, което много ще зависи от пропорцията в десния вот между „за“ и „срещу“ Радев, опасността е да започне да се отплаща на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за подкрепата с изпълнение на техни партийни поръчки. Доскоро голямата опасност беше Радев да няма срещу себе си реални съперници и да спечели почти служебно. След кандидатурите на Анастас Герджиков и Лозан Панов това се промени. 

Коментарът на Георги Лозанов изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло. Същото важи и за Novini.bg.

Последвайте канала на

Дойче веле
7565 119

Свързани новини

Коментари 119

Добави коментар
Мутрафонова

2021.10.04 | 17:45

85
Шпионският скандал на Радев определено ще повлияе на вота

2021.10.04 | 18:38

119
водата поскъпва заради концесията, над която царуват Юрданка Фандъкова в София и другите гербави кметове по села и паланки
В същото време

2021.10.04 | 18:04

117
Водата поскъпва до 80% заради
Нинова

2021.10.04 | 17:59

116
След два месеца Радев ще бъде съден в хага за геноцида в БСП. Останаха 10% а през 2015г бяха 24%
Троцки

2021.10.04 | 17:57

115
Радев организира последната болшевишка революция в Европа
Всеки знае

2021.10.04 | 17:55

111
Вожда на русофилията е Радев, няма какво да спорим
А

2021.10.04 | 17:55

109
ЦЯЛА ЕВРОПА..ИЗГОНИ ШПИОНИ...А РАДЕВ ВИКА....," У НАС НЕМА ТАКАВА ДЕЙНОСТ.."...

2021.10.04 | 17:55

108
дори неграмотните вече разбраха, че няма никакви доказателства и че цялата работа беше развъртяна от тиквите от страх. затова и се спихна
Мата Хари

2021.10.04 | 17:54

107
Руска шпионка е Радев
а

2021.10.04 | 17:53

105
Руски чиляк
СССР

2021.10.04 | 17:53

104
РАДЕ Е ЛУД БОЛШЕВИК. ТОЧКА.
да

2021.10.04 | 17:52

102
дори неграмотните вече разбраха, че няма никакви доказателства и че цялата работа беше развъртяна от тиквите от страх. затова и се спихна
БЪЛГАРИЯ

2021.10.04 | 18:29

118
РАДЕВ И ПП- ТАЛИБАНЧЕТАТА СА НАПРАВО КОМИЧНИ ПРЕД АВТОРИТЕТА И СИГУРНОСТТА, КОЯТО ИЗЛЪЧВАТ ГЕРДЖИКОВ И МИТОВ!
А

2021.10.04 | 17:56

114
ЦЯЛА ЕВРОПА.., БЪЛГАРИЯ ...ИЗГОНИ ШПИОНИ...А РАДЕВ ВИКА....," У НАС НЕМА ТАКАВА ДЕЙНОСТ.."...
А

2021.10.04 | 17:56

113
ЦЯЛА ЕВРОПА.., БЪЛГАРИЯ ...ИЗГОНИ ШПИОНИ...А РАДЕВ ВИКА....," У НАС НЕМА ТАКАВА ДЕЙНОСТ.."...
А

2021.10.04 | 17:56

112
ЦЯЛА ЕВРОПА.., БЪЛГАРИЯ ...ИЗГОНИ ШПИОНИ...А РАДЕВ ВИКА....," У НАС НЕМА ТАКАВА ДЕЙНОСТ.."...
от СУ не гласуваме за това...

2021.10.04 | 17:48

92
герджика има два минуса - осанка на ректум на тиквата и устенца на тиквен ибрик. оттам насетне е само миризма - на корупция, на дълбоко лизан тиквен задник, на слагачество и на некадърност.
бедна студентка

2021.10.04 | 17:55

110
махай го това ...
доцент от СУ

2021.10.04 | 17:50

97
номинацията на лекето ректум буди смях и отвращение
Мария

2021.10.04 | 17:43

78
Обидата на Радев към етническите турци определено ще повлияе на вота
да

2021.10.04 | 17:54

106
да посочиш предателството на продажника от ДПС е престъпление в очите на мафията, но народът знае кой брани интереса му. Не е ДПС.
РАДЕЕЕЕЕВ...

2021.10.04 | 17:52

103
БАЩА...Е БИЛ НАДЗИРАТЕЛ В БЕЛЕНЕ....ПОМНЯТ ГО....НИКОЙ НЕ ЗНАЕ...ПОД ПСЕВДОНИМ....ЗМЕЯ...ПИТАЙТЕ КОЙТО ИСКАТЕ....
РАДЕЕЕЕЕВ...

2021.10.04 | 17:52

101
БАЩА...Е БИЛ НАДЗИРАТЕЛ В БЕЛЕНЕ....ПОМНЯТ ГО....НИКОЙ НЕ ЗНАЕ...ПОД ПСЕВДОНИМ....ЗМЕЯ...ПИТАЙТЕ КОЙТО ИСКАТЕ....
РАДЕЕЕЕЕВ...

2021.10.04 | 17:51

100
БАЩА...Е БИЛ НАДЗИРАТЕЛ В БЕЛЕНЕ....ПОМНЯТ ГО....НИКОЙ НЕ ЗНАЕ...ПОД ПСЕВДОНИМ....ЗМЕЯ...ПИТАЙТЕ КОЙТО ИСКАТЕ....

Добави коментар

Водещи новини