Не са водени разговори с Атанас Пеканов да се присъедини към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев

  • 20 септември 2021 15:18

  • 892
  • 0
Не са водени разговори с Атанас Пеканов да се присъедини към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев
© Булфото

Към днешна дата не са водени разговори Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, да се присъедини към политическия проект на бившите служебни министри Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, след като напусне поста си в служебното правителство. Това отговори на журналистически въпрос служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, преди участието си в международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус".

"Няма такива разговори, заел съм се много сериозно с текущите задачи. Като член на служебния кабинет не мога да заемам позиция, така че не сме разговаряли по тези теми", коментира Пеканов. Той допълни, че първо иска да види техните ясни политики, програма и чак тогава би коментирал дали се вписва в същия профил.

На въпрос кога ще бъде внесен Националният план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, Пеканов отговори, че "всичко зависи от доста трудните разговори в сферата на енергетиката". Според него всичко друго е изчистено, освен темата за безвъзмездната финансова помощ. Той счита, че грантовете трябва да се увеличат в текущата версия. Всички други проекти са почти завършени, освен в някои технически детайли. Но в сферата на енергетиката предстоят дискусии между Министерството на енергетиката и Европейската комисия.

Атанас Пеканов: България предстои да прави много важни стъпки в цифровизацията и дигитализацията

Той не пожела да коментира в какви срокове планът ще бъде внесен в ЕК, защото в рамките на няколко седмици ще трябва да се вземат решения, които е трябвало да бъдат взети преди години. Пеканов даде за пример, че в Националния план за енергетиката и климат е записано, че през 2035 г. България трябва да постигне нула процента на ползването на въглища в енергийния микс, но пътят до там не е зададен. Именно това ще са решенията, които трябва да се вземат.

Теодора Александрова
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини