При избори 2 в 1 - "по-практично" ще е парламентарните да са на 14 ноември

  • 09 септември 2021 08:49

  • 676
  • 2
При избори 2 в 1 - "по-практично" ще е парламентарните да са на 14 ноември
© Кадър - Нова телевизия

Не са коментирани конкретни дати за провеждане на предсрочните парламентарни избори на срещата на Централната избирателна комисия (ЦИК) с президента Румен Радев в сряда. Обсъждани са вариантите при избори 2 в 1, т.е. провеждане едновременно на вота за парламент и президент, или в три последователни недели. Това съобщи Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ за ЦИК няма значение как ще се проведат изборите. Тя все пак посочи, че "практично и малко по-спокойно" ще бъде, ако изборите за Народно събрание се проведат заедно с първия тур за президентските избори, предвиден за 14 ноември, защото така ще има повече време да се смени софтуера на машините за гласуване.

По-трудно заради по-краткия срок ще бъде, ако парламентарните избори бъдат насрочени за втория тур на президентския вот - 21 ноември.

Президентът Радев е този, който трябва да определи датата за гласуване за парламент. Той все още не е направил това.

Росица Матева: В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване

Матева коментира, че няма достатъчно на брой машини за гласуване, за да се поставят по две във всяка избирателна секция в страната - по една за президентски или парламентарни. Най-вероятно ще се гласува на една машина и за двата вота.

Все още не е взето решение дали картите, които ще се слагат в машината, ще бъдат една или две. В разговорите, които се водят, се е наложило мнението, че е по-добре да се използва само една карта.

Що се отнася до разписките, които машините издават на избирателя, ЦИК приема, че избирателят ще има право да избира - дали да гласува за парламент, за президент или и за двете. Ето защо това би означавало, че разписките ще трябва да са две.

Ако избирател сложи разписката в грешната урна, това няма да е такъв голям проблем, тъй като протоколите от самите машини осигуряват информация за подадените гласове.

Матева обясни, че се обсъжда закупуване на допълнителни машини при избори 2 в 1. Идеята е да се сложат по две такива в секциите с повече от 300 избиратели, тъй като при подобни избори на всеки избирател ще е нужно повече време да даде своя вот.

Калина Христова
676 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mitaka

2021.09.09 | 15:43

2
ИЗБОРИ И С БЮЛЕТИНИ. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА САМО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

2021.09.09 | 12:42

1
Наи практично ще бъде избори след четири години

Добави коментар

Водещи новини