Говорителят на ЦИК: Могат да бъдат организирани избори 2 в 1

  • 07 септември 2021 08:53

  • 356
  • 1
Говорителят на ЦИК: Могат да бъдат организирани избори 2 в 1
© БНТ

"ЦИК няма притеснения по отношение на изборния процес. Този орган е създаден със задължението да организира избори според това как и кога са насрочени", каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ могат да бъдат организирани избори в 2 в 1. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. Росица Матева увери, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.

ЦИК е имала готовност да приеме хронограмата и изборните книжа за работата за президентските избори още в деня, в който датата е била насрочена. В същия ден обаче се разбра, че няма да бъде изпълнен третият мандат и се отива към нови предсрочни избори, затова от комисията изчакват, за да се прецени дали ще има избори 2 в 1.

"За да улесним избирателите и цялата изборна администрация, преценката на ЦИК е да не вървят успоредно две хронограми и различни изборни книжа, при положение, че част от тях ще бъдат идентични на практика. Затова още не сме приели никакви решения по организацията на президентските избори", заяви Матева.

Матева обясни, че нищо не може да се направи за парламентарните избори, тъй като още няма насрочени такива. Трябва да бъде разпуснато Народното събрание и да бъде издаден указ.

"Ще изчакаме до 14 септември, за да видим дали ще бъдат насрочени 2 в 1. В противен случай трябва да започнем вече да взимаме нашите решения за насрочените президентски избори", уточни тя.

Тя смята, че много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а ЦИК ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

"Обикновено в понеделник вечерта късно става ясно кои кандидати отиват на балотаж, тогава даваме информация на печатницата на БНБ да бъдат отпечатани бюлетини, съответно, и трябва да бъде инсталирана и създадена електронната бюлетина за машините, след което на всяка една от повече от 12 000 машини трябва да бъде инсталиран софтуерът за гласуване едновременно на балотаж и на парламентарни избори", обясни Росица Матева.

Президентът ще обсъди с ЦИК провеждането на избори 2 в 1

Председателят на ЦИК увери, че всички детайли ще бъдат обяснени на президента, от когото комисията очаква покана за разговори.

"Все още не е предаден изцяло софтуерът за гласуване с машини, така както е записано в първия договор за изборите на 4 април, по който са закупени първите устройства. В договора са се уговорили ЦИК и "Сиела", че ще бъде предаден софтуерът, така че българската държава да може чрез ЦИК да модифицира този софтуер и да организира сама всички видове избори", обясни Матева.

Тя уточни, че парите към "Сиела" не са напълно изплатени, тъй като първо договорът трябва да бъде изпълнен изцяло.

Константин Тодоров
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.07 | 09:28

1
Ама как 2 в 1 - ама нали така ди-кт-ат-ора и началник на хунтата ще загуби още на първия тур. Вие луди ли сте бе? Как ще си играе на Пи-но-чет заваллията? Ми нали го чака тежко следствие за всичките му далавери и престъпления срещу народа и ко-нс-ти-туцията. Кога ще свари избяга в голямата източна страна и да поиска политическо убежище?

Добави коментар

Водещи новини