Говорителят на ЦИК: По-добре ще е изборите да са 2 в 1, като тези за НС се проведат на 14 ноември

  • 05 септември 2021 10:33

  • 1426
  • 4
Говорителят на ЦИК: По-добре ще е изборите да са 2 в 1, като тези за НС се проведат на 14 ноември
© Булфото (архив)

Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това.

Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия. 

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота. Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември. 

Говорителят на ЦИК с важни уточнения, ако изборите са 2 в 1

Росица Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори. "В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната", добави тя.

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване. "В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата", разкри Матева. 

Депутатите решиха: Президентските избори ще са на 14 ноември

Говорителката на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. "Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо", каза още тя .

Матева подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент, но в момента са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот. Тя потвърди, че номерата в изборната бюлетина ще съвпадат с номера на партиите и коалициите, които са ги издигнали. 

Филип Епитропов
1426 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
fred13

2021.09.08 | 15:29

4
Избори за НС на балотажа за президент - 21.11.2021 г. по лезно е избора.
ХХХ

2021.09.05 | 13:35

3
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:29

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:25

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини