ЦИК: Няма неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите

  • 25 август 2021 10:38

  • 514
  • 2
ЦИК: Няма неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите
© Булфото (архив)

Няма неразрешими проблеми с техническото осигуряване на вота, коментира пред журналисти в парламента председателят на ЦИК Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел.

Тя присъства на председателски съвет тази сутрин, на който са били обсъдени технически параметри на избори - президентски и евентуално предсрочни парламентарни.

Христо Иванов: Другата седмица парламентът ще реши кога да насрочим президентските избори

Според Нейкова при две в едно гласуване, може би, ще са нужни допълнително машини, защото технологичното време за гласуване леко ще се увеличи. Ако са отделни дати си има други недостатъци, добави тя.

Нейкова пресметна, че при вот две в едно необходимото време ще е минута и половина, при около минута за само един вид избори.Защото, даде пример тя, трябва да има отделни избирателни списъци, съответно - гласоподавателят да се разпише в отделните списъци след вота и така времето ще се удължи.

Ако са последователни дати ще се оскъпи процесът, логистиката ще е по-сложна, но това са въпроси, които ще решат НС и президентът, подчерта Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел.
 

По организацията на изборите ЦИК ще проведе срещи с всички държавни институции, които имат отношение. Към момента комисията не разполага с пълния комплект софтуер, така че държавата да може самостоятелно да модифицира софтуера за всички видове избори, без намеса на производителя или на доставчика, каза Нейкова. За тези обстоятелства изпълнителят по договора "Сиела Норма" е уведомен.

Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1

Иначе стойността на машините е 9600 лв, които са предмет на първоначалния договор, те са изплатени, подчерта председателят на ЦИК. Спорът в софтуерната част е въпрос на време да бъде изчистен, смята тя. ЦИК ще направи анализ колко допълнителни машини да се закупят.

Радина Лазарова
514 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.28 | 13:48

2
ВЪВ youtube-Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ

2021.08.25 | 13:57

1
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО

Добави коментар

Водещи новини