ЦИК връща депозити на партии и коалиции, спечелили над 1% на национално ниво

  • 28 юли 2021 10:26

  • 1550
  • 0
ЦИК връща депозити на партии и коалиции, спечелили над 1% на национално ниво
©

Централната избирателна комисия взе решение за възстановяване на внесения депозит на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво на проведените на 11-и юли предсрочни парламентарни избори.

Това са общо девет формации.

Три от секциите в чужбина с разминаване на данните от протоколите и машинните разписки

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по банкова сметка в Българската народна банка.

Освен на шестте формации, които влизат в състава на 46-ото НС, депозитът се възстановява също така на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, Гражданска платформа „Българско лято“ и на „Българските патриотиБългарските патриоти"Българските патриоти" е коалиция, която обединява ВМРО, "Воля" и НФСБ. Трите“ - ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, „ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на“ и НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия,. Формациите получиха съответно 2,97, 1,8 и 3,1 на сто от действителните гласове на национално ниво.

Според решението ЦИК не възстановява внесените депозити на партии и коалиции, чиито кандидати са получили по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво.

Става въпрос за общо 14 формации. Не се възстановява внесеният депозит и от Инициативния комитет, чийто кандидат е получил по-малко от една четвърт от Районната избирателна квота. Това е инициативният комитет за издигане на Давид Леон Леви, независим, издигнат в 24-ти избирателен район - София.

Депозитът за инициативни комитети е 100 лева. Невъзстановените суми от депозитите се превеждат по сметката на Националната здравноосигурителна каса за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, финансирани с трансфери от бюджета на МЗ.

Десислава Станева
1550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини