МВнР предлага гласуване по пощата

  • 23 юли 2021 11:57

  • 436
  • 0
МВнР предлага гласуване по пощата
© Булфото (архив)

Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за избирателите в чужбина. Това обяви служебният министър Светлан Стоев.

По думите му, за да бъде по-добра организацията на вота зад граница, от министерството предлагат сформирането на районна избирателна комисия "Чужбина". Прогнозата на министерството е, че за президентския вот през есента ще бъдат отворени между 900 и 1000 секции зад граница.

При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път, заяви Стоев.

До 30 юли трябва да бъдат предадени всички изборни книжа от вота на 11 юли, като най-трудно е връщането на документацията от Република Южна Африка и Австралия.

Светлан Стоев: За изборите на 11 юли зад граница МВнР върши два пъти повече работа при същите срокове и човешки ресурс

,,В РЮА за съжаление определеният да прибере книжата служител е дал положителен тест за COVID-19 и цялото посолство в момента под карантина. А в Канбера са въведени много строги ограничения и в момента просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата'', обясни председателят на работната група "Избори" във ведомството Иван Кондов.

782 избирателни секции бяха отворени в 68 държави за вота на 11 юли. Оценката на външното министерство е, че организацията на изборния процес е била успешна. Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му.

Промените в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание, поставиха предизвикателство пред организирането на вота в чужбина. Министър Светлан Стоев ще присъства на отчета на организацията на изборите зад граница по новите правила.

Последвайте канала на

Владимир Василев
436 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини