Стефан Манов: Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната

  • 13 юли 2021 09:11

  • 322
  • 0
Стефан Манов: Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната
© Булфото

Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната, а не с това да е натоварена ЦИК, както и да има избирателен район за българските граждани извън България. Това каза в „Тази сутрин“ по БТВ Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК, който е във Франция.

„Тогава целият процес по управление на вота извън страната ще бъде изваден от ЦИК, която е натоварена с много функции с вота в страната“, поясни Манов. Според него има нужда от едно силно освежаване на начина на функциониране на изборната администрация на централно ниво.

Избирателната активност във Франция на тези избори е по-ниска или близка до тази на 4 април, поясни той. Според Манов машинното гласуване в България е било голям успех от гледна точка на това, че са избегнати опашките по цяла нощ за предаване на протоколите. Обработката им също е по-бърза.

Как гласуваха българите в Германия?

„Няколкото дребни технически проблеми не са водещото. Машинното гласуване намали и контролираният вот“, на мнение е Стефан Манов. По думите му в чужбина обаче ситуацията е по-различна.

„Обработването на изборните резултати е тромаво, защото минава през един междинен пункт – между съответната секционна комисия в чужбина и ЦИК. Има едно звено, което се поддържа от ДАНС, което е тясното място – там се получава задръстване“, обясни още Стефан Манов.

Novini.bg
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини