Антоанета Цонева: Промяната започна и не трябва да се страхуваме да гласуваме за нея

  • 06 юли 2021 10:28

  • 1832
  • 33
Антоанета Цонева: Промяната започна и не трябва да се страхуваме да гласуваме за нея
© ДБ

На 3 юли на централния площад „Николай Гяуров“ велинградчани и гостите на курорта имаха възможност да се срещнат с българската легенда в световния тенис – Мануела Малеева, съобщи в. Темпо. Тя се включи в предизборната обиколка на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от заедно с водача на листата в нашия избирателен район – Антоанета Цонева, водач на листа в 13 МИР Пазарджик и председател на Националния предизборен щаб на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от. Ще запомнят това пътуване до Велинград, защото идват с теснолинейката, където са показали на много от пътниците как да гласуват машинно на изборите на 11 юли.

- Госпожо Цонева, Вие сте водач на листата на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от в област Пазарджик. Кампанията е към края си. Какво очаквате от кампанията си в областта?

А.Ц.: Правим много активна кампания, в чиято основа е непосредственият диалог с хората. Сигурни сме, че област Пазарджик ще има своя представител от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от в следващия парламент.

- Отворени ли са хората вече за промяна?

А.Ц.: Срещите ни са много емоционални, защото хората споделят много неща. Нещо, което с огорчение често споделят е, че младите хора са извън страната. Това дава отражение на местната икономика, освен това никой не се чувства щастлив да отглежда деца от разстояние - еднакво нещастни са и родителите и децата и това е разбираемо.. За мен това е важен въпрос, а решаването му минава през много рязко подобряване на бизнес средата в региона, в намиране и стимулиране на големи инвеститори, които да реализират тук по-високотехнологични производства, за да се повишат и доходите на хората.

Пазарджик и населените места в областта е са с много по-ниски от средните за страната икономически показатели - нито качеството на живота, нито нивото на възнаграждения са такива, каквито би трябвало да бъдат. Близо 50% от хората са под линията на бедността - това е много висок процент. Това изисква фокусиран подход. Трябва да спрем изтичането на хора, а тези, които са навън трябва да се върнат. Те обаче няма да го направят, докато условията и конкретно икономическите не се подобрят. Много млади хора отиват да учат навън, но и много хора са заминали, за да търсят по-добър начин на живот, по-високи възнаграждения и по-добра реализация.

За да се върнат обратно в България, е необходимо България да стане правова и модерна държава, в която бизнесът да е свободен, а не притискан. Доходите ще се вдигнат, когато стопанската инициатива се развие достатъчно добре и носи висока добавена стойност от адекватни производства, тогава и доходите ще са каквито трябва - по-високи. В България не просто са откраднати 10 милиарда за една година. Те се крадат всяка година. Ако това спре, доходите реално биха могли да се вдигнат.

Необходими са реални програми за квалификация, за придобиване на умения за хората, които по някаква причина са загубили своята работа или пък имат умения, които вече не могат да бъдат прилагани и няма такова търсене. Знаете, че обществените поръчки не дават въздух на малките и средни фирми да се развиват, защото са концентрирани в няколко големи фирми. Това важи и за областта, като частен случай от цялата страна. Едва когато това спре, средата ще стане такава, че младите, които са навън да поискат да се върнат в България, а хората, които изнесоха прехода, ще живеят достоен живот.

Антоанета Цонева: Голямата България сме всички тук и българите зад граница

А за да има високи доходи и реална индексация, справедлива индексация на пенсиите, трябва да бъде раздвижена икономиката. Всички данни от последните години сочат, че инвестициите в България се забавят и като цяло начинът, по който нараства благосъстоянието, се забавя. Причината за това е корупцията. А колкото по-голяма е тя, толкова по-бавно се случва всичко. Големите инвеститори също заобикалят България.

Амазон и Майкрософт например отидоха в Гърция и не защото там има по-добри специалисти, а по простата причина, че тук усещат някаква несигурност и по отношение на регулациите и по отношение на корупционния натиск, а също и с това с каква скорост работят институциите. Големи фирми като Тесла пък отидоха в Румъния. България става едно място, което не е приемливо, а това не трябва да е така. В XXI век хората в България не трябва да живеят под линията бедността. Знам, че за да се случи всичко за страната ни по най-добрия начинq е нужно да имаме добър парламент - това ме питат и хората навсякъде.

Ще съставим ли парламент този път. Ние от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от ще направим всичко по силите си, за да има правителство. И ако хората все пак не са взели решение за кого да гласуват, нека гласуват за партиите на промяната, за да има стабилно и солидно мнозинство в парламента, което да може да излъчи управлението, от което България се нуждае. От години ние от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от говорим за язви в обществото, с които не можехме да се справим, но виждате как временното правителство също ги освети, защото ако имаш властовия ресурс и политическата воля, правиш онова, което е нужно.

- Госпожо Малеева, какво Ви мотивира да участвате толкова активно в кампанията на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от?

М. М.: Всъщност моят първоначален граждански ангажимент започна с протестите срещу Пеевски през 2013 година. Тогава се запознах с много хора, с които сме заедно и днес. За мен е символично днес да съм във Велинград, където още по-ясно усещам, че не мога да стоя настрана. За мен пътуването с теснолинейката беше много хубаво изживяване, за първи път го правя. В същото време ми е мъчно – имаме природа и красота, хора с топлота и гостоприемство, тези райони могат да бъдат развити по швейцарски модел, но трябва из основи да се променят много неща. Не си правя илюзии, че ще стане бързо. Това е дългосрочна промяна, но на изборите на 4 април 2021 г. дадохме повече вяра на хората, че ще се борим. В тази кампания има малко повече смелост, хората се осмеляват да говорят, да споделят с нас.

Вчера летях от Швейцария, идвам за 4 дни да помогна в тази кампания. Можех да си остана, но усещам, че всеки от нас трябва да направи усилие – вие ще се борите в една сфера, аз в друга. Но всеки е много важен и трябва да го направи. Аз не съм си мечтала да вляза в политиката и не мога да съм депутат, защото имам двойно гражданство. Но искам да помогна в Народното събрание да влязат добри народни представители. От години участвам в граждански протести по площадите, но разбрахме, че без да влезем в политиката, нищо не можем да променим. Страняхме от така мръсната политика в България, но политиката ни застигна – тя се занимава с нас, защото нашите политици не уреждат страната ни по такъв начин, че да живеем спокойно и да има справедливост за всички. Затова е нужно на изборите на 11 юли всеки от нас да излезе от зоната си на комфорт и да помогне за промяната.

- Какви са впечатленията Ви от Велинград?

М. М.: Първото впечатление, за съжаление, е ужасно неугледният строеж на Културния дом. Така да се посрещат гости и туристи е много тежко.

За спортната база – не сте единствените, които имат такава разруха, Велинград не е по-различен от цялата страна. Сферата на спорта не е по-различна от всяка друга сфера в нашия живот, спортът е огледало на всичко друго, което е западнало. Няма как в нашата държава само една сфера да е добре, когато цялата политика от години е, че се краде и то много. Правят се и подобрения, но на каква цена? - Госпожо Цонева, вие идвате за втори път във Велинград по време на кампанията. Как усещате хората и града?

А.Ц.: Велинград е едно прекрасно място, в което са съчетани по уникален начин природа, въздух, добър климат. Не напразно той е курорт на четири сезона и аз съм сигурна. че целогодишно имате много гости. За съжаление обаче, някак си ми се струва, че е загубил блясъка си. Мисля, че в XXI век това трябва да е обратно при целия набор от предпоставки. Той трябва да си върне тази слава на най-привлекателната дестинация за качествен спа туризъм, но не само. Тук културният, фестивалният и спортният туризъм трябва да се развиват успоредно. За съжаление аз разбрах. че всички активи в тази посока през годините са или изоставени, или унищожени.

Какво се случва с Клептуза, където около езерата с карстова вода все още стои полуразрушената сграда на стар ресторант?! Колко години трябва да минат, докато някой задейства машината между институциите, за да се реши казусът, който стои там. Ужасната сграда в центъра на Велинград, която няма как да не видят всички минаващи или пребиваващи в града. Недовършения и препродаван на близки до ГЕРБ през последните 10 години така наречен „Културен дом“. А той наистина би могъл да се превърне в модерен културен и конгресен център в който има огромен потенциал. А закритият басейн с олимпийски размери, който така и не можа да се случи на Велинград и вече не съществува дори като строеж.

Антоанета Цонева от ДБ: Амбицирани сме да осигурим много по-добри възможности за българските предприятия

Откритият минерален градски плаж, който е бил първият такъв в Европа с олимпийски размери. Сигурна съм, че мога да изреждам още, а вие самите най-добре знаете това. За съжаление, балнеологията, с който градът ви беше познат в цяла Европа, вече не е акцент в СПА туризма. И това трябва да се промени, но аз вярвам, че когато промяната се случи в държавата, тя ще се усети навсякъде, дори и в най-малките населени места. И това е целта на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от - да заживеем в правова, модерна и просперираща държава, в каквато България може да се превърне. Не уверявам никого, че това ще се случи лесно, но факт е, че промяната започна и не трябва да губим правилната посока.

- Госпожо Малеева, оптимист ли сте за представянето на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от на 11 юли?

М. М.: Оптимист съм за изборите на 11 юли! Без да съм утопист, но съм оптимист. На 4 април хората усетиха, че е възможно да се направи промяна. Позитивната кампания на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от излезе от големите градове и достигна по-малките градове и села. Досега нямахме ресурси и хора, но хората започнаха да ни търсят, да не ги е страх толкова много, че могат да бъдат видени с нас. Срещнахме доста обезверени и излъгани хора от 30-годишния преход. Много трудно е да им дам кураж. В Раднево говорих с 3 възрастни жени, които плакаха и споделиха човешката си мъка, че ще бъде затворена болницата. Те трябва да бъдат чути! Сега нищо не можем да направим, но се надявам, че след време ще можем и болницата ще остане отворена.

Зависимостта от Пеевски и ДПС в много райони е задушаваща. Не знам как се живее с такъв страх. Изправили сме се срещу огромна машина, но аз съм свободен човек. Расла съм свободна, имам спомени от комунистическия режи, но бях много малка. Правила съм това, което съм искала да правя. Може би много хора в България са забравили какво е да бъдеш свободен и трябва да им върнем куража и смелостта, че имат право на по-добър живот. Не става въпрос, че няма пари – в България има страшно много пари и европейски средства и проекти, с които можехме да постигнем чудеса, но бяха откраднати.

Имам много приятели и познати, които като мен живеят в чужбина. 80% от тях искат да се върнат в България, защото корените им са тук. На мен ми е лесно, защото от малка съм свикнала да пътувам, но има толкова българи, на които е трудно да се адаптират в чужбина и да започнат работа, не знаят език, далече са от близките и родителите си. Готови са да се върнат, но питат „Какво ще правя в България?“. Казвам: „Отиваме и гласуваме, за да се борим!“.

Правя каквото мога. Преди 4 години създадохме „Да, България“ и вървим нагоре, правим и грешки, но сме последователни и не сме се отметнали от нищо, които сме назовали като проблем. Предлагаме за депутати хора със силни характери, които са се борили с трудности и знаят как да работят за единия идеал.

- С кого бихте управлявали, госпожо Цонева?

А.Ц.: Ние бихме управлявали с партиите на промяната, с които можем да постигнем съгласие относно дневния ред, който защитаваме, а именно реформа, гарантираща върховенство на правото. Ние не искаме никога повече българската прокуратура да изглежда по този начин и мисля, че хората също искат това. Главният прокурор не видя името на Пеевски в делото за КТБ, в 15 000 страници обвинителен акт, макар че журналистически разследвания показват, че той е свързан с опропастяването на тази банка.

Гешев е главен прокурор, Пеевски - наказан по закона „Магнитски“. В района, от който аз съм кандидат, влиянието на Пеевски през години беше изключително силно заради феодализацията, за която говорим - липса на перспектива, ниски доходи, а някой ви строи пътища само ако гласувате за него. А всъщност хората и бизнесите трябва да имат перспектива за развитие, да се привличат инвестиции, доходите да се вдигнат и на никой да не му се налага да гласува, за да има път. Да, пътищата като съществена част от инфраструктурата са важни, но това не трябва да е за сметка на свободата да взимаш решения.

 

Novini.bg
1832 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2021.07.06 | 13:55

33
Тази Цонева е лесбийка 100 % ! Режа си дядовия , ако не е ! Копие е на ПКПу..а от Кърджали ! Отблъсква гласоподавателите !
Нищоправец

2021.07.06 | 13:55

32
ДОЛНИ КРАДЛИВИ ЧЕРВЕНИ УРОДИ

2021.07.06 | 13:55

31
Тази Цонева е лесбийка 100 % ! Режа си дядовия , ако не е ! Копие е на ПКПу..а от Кърджали ! Отблъсква гласоподавателите !

2021.07.06 | 13:54

30
това бунище е лесбийка от гемини или нещо такова беше... Отговор
протестър

2021.07.06 | 13:54

29
Ти ли си промяната,бе джендуракис?Ако е така жална И майка на тая вашата пасмина и на тези,дето подведохте да гласуват за вас.

2021.07.06 | 13:54

28
Травестит моя коментар
Жени

2021.07.06 | 13:53

27
На тая патка колкото и фотошоп да и правите, пак прилича на травестит. И защо хората да харесват хунтата на Кауня, след като видяха и разбраха, че Узунов е маша и куче касичка на Кауна. Дали изчадията, като Канна Рачева, Кулезич, Дачков, Жени Марчева, В. Николаев и други поръчкови на хунта и комумафия мисирки, ще отразят тези далавери. Дали ще отразят и видеото с Корумпирания митничар, за пакетите с рушвети давани ни Узунов, НЕ ВЯРВАМ. Народа ни обаче не е глупав и знае, че освен пури е имало и пари, и ще накаже Хунтата на корумпирания и гнусен Каун...

2021.07.06 | 13:53

26
Партии на протеста? Що за идиотизъм. Не съм видял на проетста Татяна Дончева, най-малко пък Слави Трифонов, а Мая Манолова я освиркваха и никой не я искаше. Кои сте вие "партиите на протетста" - новите еничари? Кой ви припозна като "партии на протеста" та се самовеличаете, а не се погледнете, че сте нещо повече от статукво?

2021.07.06 | 13:53

25
Личен спомен от времето на управлението на Костов преди 20 години. Предишната съпруга на Атанас Атанасов от "Демократична България" работеше за USID. Сърцата и честна жена. Беше потресена, когато вкъщи откри огромна сума пари и документи с гриф "строго секретно", докато Атанасов бе шеф на Национална служба "Разузнаване". Чудеше се какво да обяснява в американското посолство. Беше в истински личен стрес. По-късно, след като се разделиха, имаше и друг. Тя отиде в САЩ с децата, а чекът от Атанасов, пратен за издръжката на сина ѝ за обучението му в колеж бе върнат от американците, защото бе от Славчо Христов. Отрязаха го по стандартна процедура за проверка на чисти пари. Този човек днес говори да емпидемичната корупция в България в "Панорама". Добре е да сме информирани в последната "Панорама" преди кампанията и по време на интервюто с Херо Мустафа в същото предаване:) P.S. Атанасов подслушваше американското, германското и английското посолства, за да разбере предварително какво искат, за да може правителството на Костов да го осъществи. Това е неговото обяснение, което чух от него, след избухването на скандала преди 20 години.
Mitaka

2021.07.06 | 13:47

24
В, който канал или сайт да влезеш и ти изникват тези. Откъде толкова пари. В София ги броихме 100 билборда, Божков развързал кесията май...

Добави коментар

Водещи новини