Всяка машина за гласуване се активира със смарт карта и ПИН код

  • 05 юли 2021 09:24

  • 1389
  • 2
Всяка машина за гласуване се активира със смарт карта и ПИН код
© Novini.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи методически указания за членовете на секционните избирателни комисии (СИК) при гласуването с машини. Те се поместват в Решение № 341-НС от 28 юни, показа проверка на Novini.bg.

Представител на „Сиела Норма“ АД трябва да предаде машината за гласуване на председателя на СИК един ден преди вота. Устройството трябва да е с поставени пломби на съответните отделения, с параван (странични капаци) към нея и два броя флаш памети, поставени в обособено запечатано отделение на машината. Задължително е наличието на:

- Батерия за резервно захранване на машината;

- Кутия за разписки от машинното гласуване;

- Пет броя смарт карти (2 броя за членовете на СИК и 3 броя за избирателите);

Симулатор ни подготвя как да гласуваме с машина на 11 юли

- Запечатан плик с ПИН-код;

- Един брой електрически удължител;

Представителят на „Сиела Норма“ АД, в присъствието на членовете на СИК, инсталира и тества машината за гласуване. От ЦИК обръщат внимание, че на куфара, в който се намира машината за гласуване, има етикет с номера и адреса на секцията.

„Ако номерът на доставената машина за гласуване не съответства на номера на секцията, не се подписва приемо-предавателен протокол, за което незабавно се уведомява РИК, която уведомява ЦИК“, пише още в решението.

В избирателни секции с две машини за гласуване, всяка машина се активира само със смарт карта и ПИН-код от нейния комплект. Всяка машина за гласуване се поставя извън кабината за гласуване върху подходяща маса, която да осигурява нормална видимост (на нивото на погледа) на избирателя към екрана така, че да се осигури тайната на гласуването и гласуването на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. В случай, че машината е поставена на ниска маса пред нея се поставя стол за избирателя.

Проучване: ГЕРБ-СДС запазва първото място, ИТН са втори с малка разлика

„В секции с две машини машините не се непосредствено една до друга, а се разполагат така че да позволяват свободно придвижване на избирателите до тях, като се запазва тайната на гласуването на всеки избирател“, уточняват от ЦИК.

На членовете на СИК е обяснено, че при проблем с машинното гласуване в изборното помещение с над 300 избиратели трябва да бъде обособено място за попълване на бюлетини.

В случай че специализираното устройство за машинно гласуване не стартира или спре работа по време на изборния ден, извън случаите по чл. 269 ИК, председателят на СИК уведомява незабавно РИК, колцентъра на „Сиела Норма“ АД и техника на „Сиела Норма“ АД за нестартирането или спирането на работата на специализираното устройство за машинно гласуване. Секционната избирателна комисия съставя констативен протокол (Приложение 4 към методическите указания), в който се описва часа на спирането на работата на машината, причината и описание на конкретната ситуация, часа на уведомяване на колцентъра и на техника и часа на неговото пристигане. Констативният протокол се прилага към протокола на СИК.

След отстраняване на техническите причини гласуването продължава. Ако техническите причини не могат да бъдат отстранени в срок до 20 минути, СИК взема решение и уведомява РИК и ЦИК за наличие на предпоставки за преустановяване на машинното гласуване при условията на чл. 269 ИК.

При преустановяване на електрозахранването работата на СУМГ продължава чрез захранване от батерията.

Начало на изборния ден

Изборният ден започва в 7,00 часа на 11 юли 2021 г., но не по-късно от 8,00 часа (ако в 7,00 часа не са се явили повече от половината членове на СИК).

Членовете на СИК следва да се съберат пред секцията поне 10 минути преди 7,00 часа. При липса на член на комисията – по телефона се установява дали ще се яви или не.

За да се отвори изборното помещение, трябва да присъстват повече от половината членове на комисията.

Ако не са се явили повече от половината от членовете на комисията – НЕ СЕ ОТВАРЯ изборното помещение. Председателят на СИК уведомява РИК кой член на СИК отсъства. Председателят на СИК трябва да разполага с телефонните номера на членовете на СИК и РИК (снабдява се от общинската администрация предварително).

Ако в 7,00 ч. са се явили повече от половината от членовете на комисията, но не се е явил председателят, изборното помещение се разпечатва и изборният ден се открива от заместник-председателя, за което се уведомява РИК. Това обстоятелство се вписва и в протоколите на секционната избирателна комисия с изборните резултати.

Ако до 8,00 часа не се явят членове на СИК, РИК назначава нови членове на мястото на неявилите се от същата квота.

При отсъствие на председателя РИК назначава зам.-председателя за председател, а член на СИК за зам.-председател. При отсъствие на зам.-председателя или секретаря РИК назначава член на СИК да заеме съответната длъжност. При отсъствие и на тримата членове от ръководството на СИК, РИК назначава председател, зам.-председател и секретар на СИК.

Повече за гласуването на предсрочните парламентарни избори вижте и в това видео:

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 22:07

2
"СИСТЕМАТА ГИ УБИВА" ФАКТ Е,ЧЕ СЛАВЕ ТЪПОТО ПЪТУВАЙКИ С ДЖИП И ЕСКОРТ ОТ КОЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА БУЛЕВАРД ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е СПРЯН ОТ ГРАЖДАНИ И ПОМОЛЕН ДА ОТКАРА В ПИРОГОВ ПОСТРАДАЛИ ОТ ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ...СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО ОТКАЗВА ПОД ПРЕДТЕКСТ,ЧЕ ЩЕ МУ ИЗЦАПАТ КОЛИТЕ...ПИСА ГО И ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИ...ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 14:26

1
БЪРТВЕЖИ,КОИТО КРИЯТ КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА КУПОНИ Е КАЗАЛА МУТРОФАНОВА...РЕЖИМ НА ТОКА...ТУКА ИМА ТУКА НЕМА,РЕЖИМ НА ВОДАТА...ТУКА ИМА,ПОСЛЕ НЕМА...ПЕДЕРРАШКОВ КАРА БОДЛИВИЯ ТЕЛ ЗА КЛЬОНОВЕТЕ...ДОНАБОРНИТЕ КАШИЦИ,СТРОЙ СЕ ПРЕБРОЙ СЕ...ЛАЙФ ОТ АВАНС,ТА ЧАААК ПОЧТИ ДО ЗАПЛАТА...ВСЕ ТАКАААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА... АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...СТЕФАНЕ СТЕФАНЕЕЕ ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕ...БАЯ МАЙМУНИ СТЕ НА КЛОНА...ГЛАВАТАРА НА ХУНТАТА МАЛО УМЕН КРАДЕВ,ДЕБИЛА ПЕДЕРРАШКОВ,МИНЕТОВ И ВАШЕ НИЩОЖЕСТВО СТЕ САМО ПРЕЗРЯНИ СЛУГИ НА МУТРОФАНОВА,КОЯТО ВИ ОНОЖДА С ДРУГИ ПО ЗАСЛУЖИЛИ ПРЕД ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО,НО ВИЕ НИЩОЖЕСТВА ПРЕЗРЯНИ ОТ СВЕТА СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ ЧЕ СТЕ ХВАНАЛИ БОГА ЗА ДРЪГА,НО ВАШИЯ БОГ ГО ХВАЩАТ НАЙ ОТЗАД РЯЗАНИТЕ ПЕХОТИНЦИ И Ѝ СЕ ПОЛУЧАВА**************************НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ********ойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..ШЕФА НА ХУНТАТА ПОЗДРАВИ ЧЕРВЕНИЯ КАНИБАЛ ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА НА РУСИЯ МАМКА ВИ*********Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.

Добави коментар

Водещи новини