ЦИК: Столетник гласува безпроблемно с машина, гласуването отнема около минута

  • 01 юли 2021 14:00

  • 1373
  • 37
© Novini.bg

На днешната пресконференция на Централната избирателна комисия беше направена демонстрация на гласуване с машина, предаде репортер на Novini.bg.

Първото действие е да се сложи картата в слота, докато се появи първият екран. На него избирателят може да направи своя избор както за партиен, така и за преференциален вот. След това, ако го е направил от първата страница, натиска бутон "Преглед". Ако изборът му е на следващата страница, натиска бутон "Следващ". Ако потвърждава вота си, натиска гласуване и излиза контролната разписка, системата издава продължителен звук, за да напомни да се извади и картата. Това е цялата процедура, която дори за хората, които за първи път гласуват с машина, обикновено отнема около минута, каза зам.-председалят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. 

На проведените частични местни избори като цяло нямаше проблеми с машинното гласуване. Лично бях свидетел как в една от секциите в Ясен гласува столетник, заяви той.

Мисля, че на тези избори трябва да бъде преодолян психологическия проблем на хората от гласуването с машина - много хора не се контактували с подобен тип устройство и за тях ще бъде по-трудно. Ефектът ще се види още на президентските избори. Още предварителните ни тестове показаха, че има огромна разлика във времето, което е нужно на хората, в зависимост от това дали на предишните избори са гласували с машина или не. След тези избори мнозинството българи ще бъдат гласували с машина, надявам се, ако се случи тази избирателна активност, която социолозите очакват, посочи Томов. 

Избирателите нямат право да снимат машинния вот, както и хартиения. Ако се случи подобно нещо, члено на секционната избирателна комисия трябва да реагира, да обяснят, че това е недопустимо действие и ако е необходимо, да потърси съдействие от Охранителна полиция, поясни зам.-председателят на ЦИК.

Имахме случай в едно от местата за гласуване, където всички смарт карти са повредени поради третирането им с неподходящи материали. Изпратили сме указания за третирането на устройствата и смарт картите, каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

На частичните местни избори на 27 юни някои от вас показаха направени въведения от членове на секционни избирателни комисии със залепяне на указателна стрелка върху смарт картите, с които се гласува, за да бъде според тях по-удобно на избирателя. ЦИК вчера взе решение и изпрати писмо до общините и общинските избирателни комисии, в които ще има частични местни избори – балотаж в неделя, с указания да не се поставят никакви лепенки, стрелки и други указания, да не се залепят върху смарт картите, да не се облепят самите смарт карти с тиксо и да не бъдат дезинфекцирани с някакви гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант, който е подходящ за дезинфекцииране както на екрана на машината, така и на смарт картите, е 75% етилов спирт. Имахме случай в едно от местата за гласуване, където всички смарт карти са повредени поради третирането им с неподходящи материали. Предоставихме ново закупено количество, заяви Матева.

Имаме разбирането в ЦИК и обсъждахме да се изпрати указание, ако секционните избирателни комисии установят избирател или други лице, което има право да присъства, че предприема спрямо устройството или смарт картите някакви увреждащи действия и не могат да се справят с това, да сигнализират органите на МВР, посочи говорителят на ЦИК, като подчерта, че причина за спирането на машината в село Сърница не е прегряване.

ЦИК определи правилата за гласуване на избиратели под карантина

В страната в тези 9 401 секции, в които ще се гласува с машина, в 1 115 от тях ще се гласува с две устройства. Това решение го взехме преди два дни. Преценявахме с колко устройства разполагаме, за да можем да разположим повече устройства в една секция. На предходния брифинг казахме, че в 700 ще има по две машини. Сега преценихме, че имаме повече устройства с новозакупените. В 1 115 секции в страната ще се гласува с две устройства. Критерият е да има гласували повече от 425 избиратели на изборите на 4 април в тези секции, поясни Росица Матева.

Пристигнаха допълнителните 1673 устройства. В момента се разтоварват в склада, в който се намират и останалите 9 600 устройства. Устройствата за чужбина вече заминаха и пътуват към дипломатическите и консулските представителства. Припомням, че в чужбина ще се гласува в 273 секции с 421 устройства, т.е. в 148 секции ще има по две машини, каза тя.

Срокът за приемане на работата на изпълнителя "Сиела Норма" по предходния договор, който е сключен на 6 февруари, е между 360-ия ден от влизане в сила на резултатите, с които са обявени изборите на 4 април. Все още няма извършено плащане, тъй като все още не е приета работата. Продължаваме да очакваме допълнителна информация във връзка със софтуера. Във вторник изпратихме поредно писмо, с което изискваме определени кодове за работа със софтуера. Тъй като това все още не е изпълнено, не сме приели изцяло работата и не е взето решение за плащане, заяви Росица Матева. 

Тя подчерта, че от ЦИК работят в добър синхрон със "Сиела Норма" и нямат информация да има опасност от това да не бъдат предоставени машини за изборите. Работим в добър синхрон и нямаме информация за нежелание от тяхна страна да предоставят машините. Напротив – част от тези машини са заминали вече за чужбина за гласуване извън страната, каза говорителят на ЦИК.

Ние се опитваме в максимален брой секции в страната да бъдат поставени по две машини, тъй като се оказа, че част от машините от изборите за 4 април имат повреди, които не позволяват да бъдат използвани. Изпратихме доста устройства в страната, за да могат районните избирателни комисии да организират демонстрации за гласуване с машини и обучение. Взехме решение и вече имаме искания да се предоставят и по една машина на политическите партии или коалиции, които са регистрирани, за да могат те също да разясняват как се гласува с машина. Съвсем възможно е няколко от машините, които ще бъдат използвани за балотажа, да бъдат използвани за изборите за Народно събрание. Това не е проблем, тъй като при нужда, ако трябва, може цялото количество да бъде използвано и да бъде инсталиран върху тях софтуерът за гласуване в изборите за Народно събрание, поясни Росица Матева.

В периода от тази седмица от предходния брифинг имаме подадени 14 жалби и 5 сигнала, обяви Матева.

В момента има висящи производства във Върховния административен съд по четири жалби, като две от тях са срещу решението за приемане на методическите указания. Другите две от тях са относно назначаване на съставите на секционните избирателни комисии. Имаме 10 жалби срещу решения на районните избирателни комисии, като в осем от случаите жалбата е отхвърлена, останалите са приети за сведения. Имаме и сигнали, два от които са за агитация във Фейсбук и това не е медийна услуга и не се разглежда, каза още Матева.

Тя съобщи, че има регистрирани 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели. Имаме вече регистрирани четири социологически агенции. Взели сме решения за одобряване на методическите указания в секционните избирателни комисии. Назначени са съставите на секционните избирателни комисии в чужбина. Продължава процесът на актуализиране и обновяване на базата данни и ще последват решения за назначаване на секционните избирателни комисии в чужбина, допълни тя.

Избирателите, поставени под карантина, могат да подават да заявления за гласуване до изборния ден, включително и в самия изборен, стига в общината или района, в която живее, да има разкрита секция. Хубаво е заявленията да се подават по-рано, за да бъдат разкрити повече секции, отбеляза Росица Матева.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1373 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 23:37

37
КАКЪВ СТОЛЕТНИК...ТОЙ МИ Е НАБОР, ДАЖЕ АЗ НАВЪРШИХ 88,А ТОЙ ИМА ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА И ОСЕМ ДЕНА ДО 88...ВИЕ КОМУНИСТИТЕ И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ СЕ СТАРАЕТЕ,ЗАЩОТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО Е ЗАД ВАС...СААААМО СТИСКАТЕ С РЪЦЕ ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА И КРЕМЪЛ ВИ ОПРАВЯ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 23:36

36
КАКЪВ СТОЛЕТНИК...ТОЙ МИ Е НАБОР, ДАЖЕ АЗ НАВЪРШИХ 88,А ТОЙ ИМА ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА И ОСЕМ ДЕНА ДО 88...ВИЕ КОМУНИСТУТЕ И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ СЕ СТАРАЕТЕ,ЗАЩОТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО Е ЗАД ВАС...СААААМО СТИСКАТЕ С РЪЦЕ ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА И КРЕМЪЛ ВИ ОПРАВЯ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 23:35

35
КАКЪВ СТОЛЕТНИК...ТОЙ МИ Е НАБОР, ДАЖЕ АЗ НАВЪРШИХ 88,А ТОЙ ИМА ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА И ОСЕМ ДЕНА ДО 88...ВИЕ КОМУНУСТУТЕ И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ СЕ СРАРАЕТЕ,ЗАЩОТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО Е ЗАД ВАС...СААААМО СТИСКАТЕ С РЪЦЕ ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА И КРЕМЪЛ ВИ ОПРАВЯ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 23:33

34
КАКЪВ СТОЛЕТНИК...ТОЙ МИБЕ БАБОР,ДАЖЕ АЗ НАВЪРШИХ 88,А ТОЙ ИМА ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА ДО 88...ВИЕ КОМУНУСТУТЕ И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ СЕ СРАРАЕТЕ,ЗАЩОТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО Е ЗАД ВАС...СААААМО СТИСКАТЕ С РЪЦЕ ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА И КРЕМЪЛ ВИ ОПРАВЯ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.05 | 23:26

33
ДРУГАРЮ КРАДЕВ,КАКВО КАЗА ГОСПОДАРКАТА ВИ МУТРОФАНОВА-КУПОНИТЕ ОТ ЛУКАНОВ ВАЛИДНИ ЛИ СА ОЩЕ,КАТО ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ ДА ИМА КАКВО ДА СЕРЕМ ВСЕ ПАК,ВИЕ САМО ЛЪЖЕТЕ,ЛЪЖЕТЕ И ЗА ТЕЗИ ЛЪЖЛИВИ УСТА НАРОДА ТРЯБВА НЕЩО ДА ГИ НАПЪЛНИ...Н'АЛ ТЫ?**********ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЛШЕВИШКИЯ ЮМРУК НА КАУНА РАДЕФ, БЕЗРАБОТИЦАТА РАСТЕ, РАСТАТ И ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ВОДАТА, ГОРИВАТА, ХРАНИТЕ, И ТОПЛОТО, ДАНЪЦИТЕ СЕ ВДИГАТ, НО ТОВА НЕ Е ВАЖНО. ПО ВАЖНОТО Е, ЧЕ ИМПЕКСОВАТА ХУНТАТА ВОДЕНА ОТ КАУНА Е НА ВЛАСТ, А УЗУНОВ СЪБИРА ОТ КОРУМПИРАНИ МИТНИЧАРИ, ПЛИКОВЕ С ПАРИ, ЗА ДЖОБА МУ. НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ, НО ВСЕКИ НАРОД СИ ИЗБИРА И ЗАСЛУЖАВА ГОСПОДАРИТЕ СИ...НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ********ойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..ШЕФА НА ХУНТАТА ПОЗДРАВИ ЧЕРВЕНИЯ КАНИБАЛ ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА НА РУСИЯ МАМКА ВИ*********НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ*****
Не е проблема

2021.07.01 | 15:02

10
в гласуването,проблема е в манипулирането на вота,как да се направи така че СИК,РИК,ЦИК да не се усетят. А това става със софтуера. Който пише софтуера,той печели изборите. За това премахнаха бюлетините.
Точно

2021.07.02 | 02:39

32
казано.
СЕРЕГЕЙ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.01 | 22:10

31
КЕШ КОДА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ИЗБОРА НА ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.РАЗПИСКИТЕ СА САМО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ КРЕМЪЛСКИЯТ РЕКЕТ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ И ЩЕ СЕ ПЛАЩА ВО ВРЕМЯ ИНАЧЕ ПУТЕТО ОПРАЗВА ПАК БАНКА КАААКВИ ГЕНЕРАЛИ САМО ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ... ГНУСНА СЛАЙНЯНСКАЯ ИСТОРИЯ... ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ГЛАСУВАНЕТО-КУПОНИ. ИЗБРАННИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ЛЪЖАТ,ЧЕ ЖИВОТА ДА СТАНЕ АД И КРЕПОСТНИТЕ САМИ ДА СИ НАДЯНАТ КРЕМЪЛСКИЯ ХОМОТ. БКП СЪС СВОИТЕ ТРИСТА ПАРТИИ,ДВИЖЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ ИЗПЪЛНИ КРЕМЪЛСКАТА ЗАПОВЕД ЗАДУНАЙКАТА ДА Е КРЕМЪЛСКИ ТРОЯНСКИ КОН В ЕС И НАТО. НАШИЯТ ВЕЛИК ПО ЖИЗНЕН ПИГМЕЙ-ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ПРАВИ МАЛО УМЕН РАДЕФФФЪРР... ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА КРЕМЪЛСКИЯ КЕН ЕФФФРР... ОКОЛО БАЛКАНА И ТОЙ ОТ НАТЯГАНЕ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА...ЗОООР ДА СТАНЕ КАТО ПРАВЕШКИЯ МАН ГАЛИТЕТ...
СЕРЕГЕЙ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.01 | 22:09

30
КЕШ КОДА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ИЗБОРА НА ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.РАЗПИСКИТЕ СА САМО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ КРЕМЪЛСКИЯТ РЕКЕТ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ И ЩЕ СЕ ПЛАЩА ВО ВРЕМЯ ИНАЧЕ ПУТЕТО ОПРАЗВА ПАК БАНКА КАААКВИ ГЕНЕРАЛИ САМО ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ... ГНУСНА СЛАЙНЯНСКАЯ ИСТОРИЯ... ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КАТО МИНЕ ГЛАСУВАНЕТО-КУПОНИ. ИЗБРАННИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ЛЪЖАТ,ЧЕ ЖИВОТА ДА СТАНЕ АД И КРЕПОСТНИТЕ САМИ ДА СИ НАДЯНАТ КРЕМЪЛСКИЯ ХОМОТ. БКП СЪС СВОИТЕ ТРИСТА ПАРТИИ,ДВИЖЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ КРЕМЪЛСКИ СПРЕЖЕНИЯ ИЗПЪЛНИ КРЕМЪЛСКАТА ЗАПОВЕД ЗАДУНАЙКАТА ДА Е КРЕМЪЛСКИ ТРОЯНСКИ КОН В ЕС И НАТО. НАШИЯТ ВЕЛИК ПО ЖИЗНЕН ПИГМЕЙ-ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ПРАВИ МАЛО УМЕН РАДЕФФФЪРР... ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА КРЕМЪЛСКИЯ КЕН ЕФФФРР... ОКОЛО БАЛКАНА И ТОЙ ОТ НАТЯГАНЕ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА...ЗОООР ДА СТАНЕ КАТО ПРАВЕШКИЯ МАН ГАЛИТЕТ...
то проблем нямат възрастните

2021.07.01 | 14:32

1
проблем имат тиквите и мангустите, дето са прости, но нагли.
до долния мангуст

2021.07.01 | 22:02

29
И майка ми няма проблем с машинното гласуване, сори.

2021.07.01 | 14:45

4
на майка ти
2.5 милиона честни, почтени и грамотни българи

2021.07.01 | 14:32

2
изпъдихме тиквите от властта на 4 април, а на 11 юли ще им покажем пътя към Банишора.
Анонимен

2021.07.01 | 18:57

28
ЦИК марионетки и манипулатори!

Добави коментар

Водещи новини