"Сиела Норма": Може да се наложи машините от местните избори да се използват и за парламентарните

  • 30 юни 2021 18:35

  • 405
  • 3
"Сиела Норма": Може да се наложи машините от местните избори да се използват и за парламентарните
© bulphoto (архив)

Допълнително закупените машини вече са в България. Две седмици преди вота от "Сиела Норма" все още не са започнали да въвеждат данните за парламентарните избори в машините. Очакват ЦИК да им предостави съдържанието на електронните бюлетини и някои технически средства.

Изчислили са и че може да се наложи машините от местните избори да се използват за парламентарните, подготовката за това би отнела няколко дни. Те са пристигнали късно снощи, обяви служебният премиер.

От утре ЦИК изпраща по три машини във всяка районна избирателна комисия

"Така че от гледна точка на ангажименти на правителството, съвместно с ЦИК, имаме осигуряване на пълния брой машини, необходим за провеждането на парламентарните избори, които предстоят буквално след по-малко от две седмици", заяви премиерът Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

От фирмата-изпълнител имат още работа по машините.

"На мен ми трябват адресите на всяка една секция в страната - къде ще бъдат разположени, колко машини ще има в конкретната секция, също така ми трябва бюлетината - списъкът с партии и независими кандидати, трябват ми списъкът с преференции, трябват ми смарт карти, трябват ми USB носители. Част от тези неща са налични, друга част - не", каза Стефан Митков - IT мениджър в "Сиела Норма" пред БНТ.

Каквото не е налично, трябва да бъде осигурено от ЦИК. Комисията е и тази, която подава подреждането на кандидатите в преференциите за всяка една област.

"Информацията идва при нас. Нашите техници я обработват и такава каквато е, директно я наливат в нашия софтуер, който параметризира самите машини. Ние нямаме право да променим една точка и едно тиренце", каза още Стефан Митков.

Всичко това се случва още в склада в София. Машините трябва да тръгнат към секциите в страната напълно готови за използване.

"Не може в камиона или на предходния ден някой да отвори машината, да се гласува, да се погледне даже бюлетина или каквото и да било друго", каза Стефан Митков.

Машините издържат на високи температури, все пак не е препоръчително да са под директна слънчева светлина. Ако 5 минути избирателят не докосва екрана, машината първо пита: нужно ли му е още време, след това гласуването в тази сесия става невъзможно.

"След петата минута машината се заключва и член на СИК с негова карта трябва да отключи повторната възможност за гласуване", допълни Стефан Митков.

Ролката с хартията се сменя лесно. Ако в комисиите все пак не се справят, то могат да попитат по телефона техниците - близо 2500 на брой. Сигурността също е гарантирана.

"Флашките са пломбирани и те не се пипат от склада до края на изборния ден", каза Стефан Митков.

Най-вероятно ще се наложи машините от местните избори да се използват и за парламентарните. За целта те трябва да се върнат бързо в склада.

"Там моите колеги да предприемат действията да сложат новия софтуер, който е съвсем различен за парламентарните избори, да ги изчистят, да видят цялата окомплектовка дали е налична", каза още Стефан Митков.

Паралелно с подготовката върви и обучението за машинно гласуване по места. Днес - в Дупница.

"Лесно е, удобно е. Няколко клика, няколко секунди. За старите хора може да бъде малко по-трудно, защото те четат по-бавно, виждат по-трудно", каза Симеон Низамов.

Дезинфекцията на машините трябва да бъде с определени препарати заради чувствителността на екрана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 14:27

3
БЪРТВЕЖИ,КОИТО КРИЯТ КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА КУПОНИ Е КАЗАЛА МУТРОФАНОВА...РЕЖИМ НА ТОКА...ТУКА ИМА ТУКА НЕМА,РЕЖИМ НА ВОДАТА...ТУКА ИМА,ПОСЛЕ НЕМА...ПЕДЕРРАШКОВ КАРА БОДЛИВИЯ ТЕЛ ЗА КЛЬОНОВЕТЕ...ДОНАБОРНИТЕ КАШИЦИ,СТРОЙ СЕ ПРЕБРОЙ СЕ...ЛАЙФ ОТ АВАНС,ТА ЧАААК ПОЧТИ ДО ЗАПЛАТА...ВСЕ ТАКАААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА... АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...СТЕФАНЕ СТЕФАНЕЕЕ ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕ...БАЯ МАЙМУНИ СТЕ НА КЛОНА...ГЛАВАТАРА НА ХУНТАТА МАЛО УМЕН КРАДЕВ,ДЕБИЛА ПЕДЕРРАШКОВ,МИНЕТОВ И ВАШЕ НИЩОЖЕСТВО СТЕ САМО ПРЕЗРЯНИ СЛУГИ НА МУТРОФАНОВА,КОЯТО ВИ ОНОЖДА С ДРУГИ ПО ЗАСЛУЖИЛИ ПРЕД ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО,НО ВИЕ НИЩОЖЕСТВА ПРЕЗРЯНИ ОТ СВЕТА СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ ЧЕ СТЕ ХВАНАЛИ БОГА ЗА ДРЪГА,НО ВАШИЯ БОГ ГО ХВАЩАТ НАЙ ОТЗАД РЯЗАНИТЕ ПЕХОТИНЦИ И Ѝ СЕ ПОЛУЧАВА**************************НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ********ойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..ШЕФА НА ХУНТАТА ПОЗДРАВИ ЧЕРВЕНИЯ КАНИБАЛ ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА НА РУСИЯ МАМКА ВИ*********Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.
Хехех

2021.06.30 | 22:13

2
Тиквите се провалиха с плановете си да саботират вота. Следва чегъртане, онождане и квичене.
XXX

2021.06.30 | 19:31

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини