Какво трябва да знаем за гласуването в САЩ?

  • 24 юни 2021 08:22

  • 223
  • 1
Какво трябва да знаем за гласуването в САЩ?
© Bulphoto, архив

Не по-късно от 25 дни преди изборния ден (15 юни 2021 г.) българските граждани в САЩ трябва да подадат заявление за гласуване. Това може да стане по следните начини:

• Електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия

• Писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа)

Писменото заявление се разпечатва, подписва се саморъчно от заявителя и се подава не по-късно от 25 дни преди изборния ден (15 юни 2021 г.), лично или чрез писмо по пощата до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

В едно писмо може да има повече от едно заявление като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Не се счита за валидно заявление, което е сканирано или изпратено по електронна поща.

От Посолството на САЩ у нас уточняват, че в случай, че не са подали предварително заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани ще могат да гласуват като попълнят декларация по образец пред Секционната избирателна комисия (СИК) в изборния ден.

Избори 2021: Властта, ГЕРБ, САЩ и другите

На територията на САЩ се образуват служебно избирателни секции, без значение от броя на подадените заявления, в:

- дипломатическите и консулските представителства на Република България във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис;

- в местата, в които на проведени избори до 5 години преди изборния ден е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът с тези места е обявен от Централната избирателна комисия на адрес:

https://www.cik.bg/bg/decisions/34/2021-05-18 и https://www.cik.bg/bg/decisions/115/2021-05-24

Избирателни секции извън горепосочените ще могат да се образуват в други населени места при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване.

Независимо, че на много места избирателните секции са образувани служебно, призоваваме българските граждани там също да подават електронно заявление, за да бъдат включени в избирателните списъци предварително и по този начин да се облекчи и ускори работата на СИК в изборния ден.

Посолство на Република България

Вашингтон, САЩ

Novini.bg
223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.24 | 08:41

1
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем

Добави коментар

Водещи новини