ЦИК прави обществена поръчка за компютърна обработка на данните от вота на 11 юли

  • 24 юни 2021 08:07

  • 612
  • 2
ЦИК прави обществена поръчка за компютърна обработка на данните от вота на 11 юли
© Булфото (архив)

С решение номер 288-НС Централната избирателна комисия откри процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без предварително обявление за компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването и издаването на Бюлетин на ЦИК с технически носител за резултатите от изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Решението е публикувано на страницата на ЦИК и в сайта на БТА. Прогнозната стойност на обществена поръчка е в размер на 3 242 000 лева без ДДС.

МС одобри до 10 млн. лв. по бюджета на ЦИК за осигуряване на машини за гласуване

С решение 284-НС ЦИК прави допълнение на приложението към Решение номер 20-НС от 16 май за изисквания към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на Бюлетин на ЦИК за резултатите, включително от машинното гласуване, от изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Решението е публикувано на страницата на ЦИК и в сайта на БТА.

Записващото техническо устройство (ЗТУ), предоставено от СИК, се изчита (ако е налично и формално коректно/подписано) за информация и последваща проверка в Районната избирателна комисия. Данните в базата ще бъдат въз основа на приетите записи (Приложение номер 96-НС-м от изборните книжа).

В случай че ЗТУ не е предоставено в РИК, секционната избирателна комисия заедно с районната избирателна комисия извършват преброяване на контролните разписки и попълват протокол.
В случай, че представеното ЗТУ не се чете/не се верифицира/не е по валиден формат на данните, представителите на СИК преброяват заедно с представители на РИК контролните разписки от съответната машина и попълват за нея протокол. Този протокол се подписва от представителите на СИК и представителите на РИК, които са извършили преброяването.

При наличие на неудовлетворени контроли на данните от секционния протокол представители на СИК и РИК изясняват причините за това. РИК взема решение по приемането на протокола и разписката. Ако има решение за поправки на данни от протокола, данните се въвеждат отново от оператор, издава се нова разписка с нов уникален номер, а предишната се заличава, като записът за нея не се изтрива, но остава със забележка "заличена".

Създадената база от данни от протоколите на СИК за съответната РИК, както и сумарните резултати за изборния район, се записват върху четири броя технически носители (флаш памети), които се предават на РИК за предоставяне на ЦИК. Същите данни чрез комуникационната мрежа се изпращат и в ЦИК. Техническите носители трябва да съдържат и копие от данните от протоколите на всички СИК, експортиран в текстови файл, както и текстови файлове от съответните разпечатани протоколи от техническите записващи устройства за секциите, в които е имало машинно гласуване.

Радина Лазарова
612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.24 | 09:21

2
нарича протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".

2021.06.24 | 08:40

1
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем

Добави коментар

Водещи новини