Бакалаври по информатика и компютърни науки могат да сертифицират машините за вота

  • 22 юни 2021 16:57

  • 239
  • 2
Бакалаври по информатика и компютърни науки могат да сертифицират машините за вота
© Булфото архив

В сертифицирането на машините за гласуване ще могат да участват и регистрираните за изборите политически сили и наблюдатели, както и представители на БАН. Това реши Централната избирателна комисия.

Желаещите да участват в процеса трябва да имат висше образование с минимална степен „бакалавър“ по информатика или компютърни науки, както и поне три години професионален опит в съответната област. Желаещите трябва да подадат заявление в ЦИК до 17.00 часа на деня, предхождащ началото на процеса.

ЦИК открива процедура за доставка на 1693 машини за гласуване

Очаква се да бъде сключен договорът между държавната фирма "Информационно обслужване" и Централната избирателна комисия за купуването на допълнителни машини за вота на 11 юли. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е близо 9 млн. лв. без включено ДДС. А броят на машините е 1637.

Устройствата трябва да бъдат доставени у нас до края на седмицата. Комисията ще купи и допълнително 19 500 смарт карти за устройствата. Така всяка машина ще разполага с от 5 до 7 карти.

"Информационно обслужване" ще е изпълнител на поръчката, защото производителят "Смартматик" няма регистрация в България, а "Информационно обслужване" е оторизиран представител на производителите, съобщава Банкер.

От външното министерство коментираха, че ако до четвъртък няма яснота колко машини и къде трябва да бъдат доставени в чужбина, има вероятност в някои държави да не пристигнат навреме за изборите. ЦИК вече има сключен договор със "Сиела Норма" за логистиката и обслужването на устройствата за машинното гласуване на предстоящия вот. Фирмата трябваше да достави и допълнителните машини за секциите в чужбина. Но двете страни не успяха да се споразумеят. Причината бе цената, обявена от ЦИК за доставката на машините - 6.5 млн. лева. "Сиела Норма" отказа с аргумента, че доставката и цялата логистика ще струват над 15 милиона лева. За цената, обявена от Комисията, компанията бе склонна да обезпечи логистиката или само част от заявената бройка.

В крайна сметка ЦИК подписа договор с фирмата "Сиела Норма" за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли. Договорът е на стойност 4.35 млн. лв. и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори. Отделно ЦИК дължи 43,2 млн. лв. на "Сиела Норма“"по договора от първата поръчка - за машини за изборите през април, сключен няколко месеца по-рано.

Последвайте канала на

Novini.bg
239 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 18:31

2
Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Османоглу

2021.06.22 | 17:56

1
А баклавъ ще сервират ли?

Добави коментар

Водещи новини