Как ще се прави exit poll в деня на изборите?

  • 21 юни 2021 09:51

  • 758
  • 2
Как ще се прави exit poll в деня на изборите?
© Bulphoto, архив

Социологическите агенции, които ще извършват проучване „на изхода“ или т.нар. еxit-poll, ще бъдат задължително с отличителни баджове от Централната избирателна комисия (ЦИК). Остава забраната за огласяване на предварителните данни преди края на изборния ден.

Забранява се, под каквато и да е форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден на изхода (exit-poll) преди приключването му и обявяване края на изборния ден от ЦИК.

При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъства по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция в ЦИК.
Избори 2021: Властта, ГЕРБ, САЩ и другите

В решение на ЦИК от 20 юни се казва, че анкетьорите не могат да извършват социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко 3 метра от изхода на помещението, в което се гласува. Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели, като анкетьорите са задължени да им съобщават, че участието в изследването е доброволно и анонимно.

До 03.07.2021 г. включително (7 дни преди изборния ден) агенциите, които ще извършват проучвания трябва да се регистрират в ЦИК.

Още за изборите на 11 юли вижте и това видео:

Novini.bg
758 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
протестър

2021.06.21 | 11:31

1
Започнаха със забраните.Голям страх ги тресе да не изгубят изборите.Румбурак,джандарма,Галева,мравояда и др.от менажерията са стигнали до там,да не пуснат до урните тези,които няма да гласуват за тях.
е такива безродни тролове платени

2021.06.21 | 12:07

2
еб@хте м@йката на Родината ми, разпространяващи лъжливата пропаганда от централата на бе.ка.пе ге.рб

Добави коментар

Водещи новини