Демократична България обяви водачите на листите си

08 юни 2021 16:53

Демократична България обяви водачите на листите си
© Булфото архив
849 9

От “Демократична България” официално обявиха водачите на листите си за предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Атанас АтанасовАтанас Атанасов Атанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров 23 МИР София Председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, завършил “право” в СУ “Климент Охридски”. Работил като съдия и адвокат, бивш директор на контраразузнаването. Избиран два пъти за народен представител в 40-ото, 43-ото и 45-ото Народно събрание. Зам.-председател на 45-ото НС. 

Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, 25 МИР София и 16 МИР Пловдив. Председател на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист. Зам. министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. - декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание. Председател на парламентарната група на “Демократична България” в 45-ото НС.

Владислав Панев, 24 МИР София. Съпредседател на “Зелено Движение” Собственик на финансова компания и лицензиран инвестиционен консултант. Депутат в 45-ото Народно събрание, зам.-председател на ПГ на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от

Иван Димитров, 1 МИР Благоевград. Адвокат и общински съветник от “Демократична България”. Иван е от Разлог, на 47 г., женен, с две дъщери. Председател е на ДСБ- Разлог. Завършил е разложката гимназия “Братя Петър и Иван Каназиреви”. Магистър е по право с двадесетгодишен процесуален опит като адвокат. Член е на Адвокатския съвет към АК Благоевград. Народен представител в 45-ото Народно събрание, където бе излъчен от 1 МИР.

Ивайло Мирчев, 2 МИР Бургас. Той е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и е част от ядрото на IT политиката на движението. През 2015 г. се включва в инициативния комитет “Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване, а проведеният референдум завършва с успех (1 883 411 гласуват с  „да”). Противопоставя се на решението на парламента (2015 г.) за намаляване на изборните секции в чужбина с кампанията #ИскамДаГласувам, изключително популярна в България и сред сънародниците ни извън страната. Ивайло Мирчев е един от създателите на платформата за честни избори “Ти броиш”, народен представител в 45- ото НС.

Стоян Михалев, 3 МИР Варна. Той е известен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб”, “Откакто ти” и “Цвят лилав”. От 2012 г. е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на “Демократи за силна България” и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член нанационалното ръководство на партията. Основен инициатор и организатор на протестите против построяването на АЕЦ „ Белене“ 2011 г., както и активен участник, и публичен защитник на гражданската инициатива за демонтирането на паметника на съветската армия.

Калоян Янков, 4 МИР Велико Търново. Калоян Янков е юрист, завършил е СУ “Св. Климент Охридски“. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Неговата цел е да допринесе за промяната, защото България може да има друга съдба. Неговият водещ принцип в политиката е почтеността. В 45-ото Народно събрание Калоян Янков бе член на временната комисия за проверка на мандата на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Преди това бе общински съветник от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от във Велико Търново.

Любен Иванов, 5 МИР Видин, роден на 03.01.1979 г. във Видин. Завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 2003 г. е адвокат към Адвокатска колегия - Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет - Видин.

Владислава Лакова, 6 МИР Враца. Тя е областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен „Счетоводство и контрол”, специализация „Здравен мениджмънт”. Заместник председател на Общински съвет –  Враца от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от. 3 мандата заместник председател на Общински съвет – Враца. Директор агенция Враца на „Застрахователно дружество Евроинс” АД. Семейна. 

Ивелин Стоянов, 7 МИР Габрово. Работи в Техническия университет в Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на “Демократи за силна България“ и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от “Демократична България“. Има опит в местното самоуправление - четири мандата.  

Албена Симеонова, 8 МИР Добрич. Албена е био земеделски производител, председател на Българската асоциация “Биопродукти”, която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда, антиядрената политика, опазване на биоразнообразието в Дунав и т.н. Албена Симеонова е завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, Биологически факултет, специалност биология и химия. Народен представител в 45-ото НС.

Вилдан Байрямова, 9 МИР Кърджали. Кандидат от гражданската квота на “Демократична България”. Тя е журналист в Кърджали. Завършила е Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работила е като регионален кореспондент на редица централни всекидневници, в информационна агенция БГНЕС, в електронната медия “Офнюз”, понастоящем - в сайта за разследваща журналистика “Биволъ”, работи и за “Дойче веле”. Преминала е обучения в пилотния курс на Училището за политика, в Университета по журналистика в Колумбия, Мисури, САЩ по програма на Държавниядепартамент, в Колежа на Европа в Брюж, Белгия и др. Носител е на първата за България награда за журналистика на ВКБООН. Майка на една дъщеря. 

Николай Табаков, 10 МИР Кюстендил. Артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в гр. Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница. Участник е като страна по делото за изгаряне на отпадъци срещу ТЕЦ Бобов дол. 

Свилен Андреев, 11 МИР Ловеч. Политолог, магистър по „Дипломация и национална сигурност” от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Работи в “Сдружение Знание-Ловеч” - една от водещите неправителствени организации в Централна Северна България. Фокусът на професионалната му дейност е свързан с ръководене на проекти в сферата на образованието и развитието на гражданското общество. Има десет годишен опит като лектор и обучител по теми касаещи повишаване на гражданската активност, основно сред младежи. Автор на политологични анализи в електронните медии.  

Цвятко Георгиев, 12 МИР Монтана. Цвятко Георгиев е водач на “Демократична България” в Ловеч. Започва работа в МВР през 1993 г., която последователно продължава в Национална служба – „Сигурност“ и ДАНС, от където напуска през 2009г . по собствено желание. Главен експертен сътрудник в Подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства към Правната комисия на Народното събрание.Заместник – министър на МВР, а преди това Съветник по въпросите на националната сигурност в служебния кабинет на проф. Близнашки. Учредител на Фондация „Институт по психология на групите“ и председател на УС на Българска асоциация по супервизия.

Антоанета Цонева, 13 МИР Пазарджик.  Експерт по изборен процес. Учредител е на “Да, България!” и член на Изпълнителния съвет на партията. Част е от Управленската алтернатива на “Демостократична България” с ресор “Политики за българските граждани зад граница”. Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004). Съосновател е на “Институт за развитие на публичната среда” – организация с богат опит и принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. Нейна кауза е всички български граждани да могат да упражняват правата си на избиратели, без значение в коя точка на света се намират. Тя е съвносител на редица промени в Изборния кодекс в 45-ото НС, включително въвеждане на електронни услуги в изборния процес, които са вече част от практиката.

Зорница Стратиева, 14 МИР Перник. Зорница Стратиева е експерт в Асоциацията на парковете в България, където работи от 2012 г. Отговаря за проследяването на законовите процедури по екологични оценки, достъп до обществена информация и обществени консултации, свързани с прилагането на европейското и националноекологичното законодателство. Тя е член на Асоциация на парковете в България и на Коалиция „За да остане природа в България“.

Найден Зеленогорски, 15 МИР Плевен. Кмет на Плевен от 1999 до 2011 г. Народен представител в 38-то и 43-то Народно събрание. Висше образование по икономика от УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията”. Осъществяване на финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната Европейска харта за местно самоуправление. Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот. 

Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал, 17 МИР Пловдив-област. Доц. д-р Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал е експерт по ИКТ и сигурност, член е на Националния съвет на „Да България“, народен представител от “Демократична България” в 45-ото НС. Председател е на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН, където е и зам.-директор по е- Инфраструктура и сигурност. Зам.-министър на отбраната в периода 1998-2001 г. От 2009 г.до 2012 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а от 2013 г. до 2017 г. е директор по сътрудничество с потребителите в Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

Иво Димитров, 18 МИР Разград. Инженер по електроника и автоматика - Изчислителна техника, с магистърска степен „Приложни микропроцесорни системи“ във ВМЕИ Варна. Работи в частния сектор като едноличен търговец и управител. Бил е три мандата председател на групата на общински съветници от десницата. Председател на Местната комисия по управление на общинската собственост, приватизация и следприватизационен контрол, както и на Местната комисия по Устройство на територията и транспорт. Зам.-председател на неправителствената „Агенция за регионално развитие Разград“.

Стефан Тафров, 19 МИР Русе. Български дипломат, политик, журналист и преводач, един от основателите на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и на в. “Демокрация“. Тафров е първият завеждащ отдел „Международен“ на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и първият външнополитически съветник на президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва. Посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк, два пъти заместник-министър на външните работи в двете “сини” правителства. Член на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, той отговаря за външната политика и европейските въпроси в Управленската алтернатива на “Демократична България”. Говори английски, френски, италиански, испански, полски и руски.

Златко Куртев, 20 МИР Силистра. Той е адвокат с експертиза в областта на гражданското, административно и наказателно право. Член е на Националния съвет на „Да, България!“. Като общински съветник от “Демократична България” в Силистра той е вносител на множество предложения и се откроява като последователен критик наместната власт. Участва и в редица граждански инициативи за прозрачно управление на Община Силистра. 

Димитър Сяров, 21 МИР Сливен. Роден в Сливен. Основно и средно образование e завършил в СОУ „Д-р Иван Селимински“. Юрист, адвокат. Живее и работи в родния си град. С дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по  проекти. Учредител на „Демократи за силна България“ и зам.председател на ДСБ. Областен управител на Сливен от 2014 г., като през 2015 г. напуска поста си, солидарно с Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. Народен представител в 45-ото НС. Женен, с едно дете. 

Борислав Сандов, 22 МИР Смолян, е изявен природозащитник,експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Той е съпредседател на “Зелено движение” и член на председателския съвет на “Демократична България”, откъдето бе избран за депутат в 45-ото НС. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика, участва активно във всички значими природозащитни кампании от последните 15 години.

Д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната, 26 МИР София-област. Специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Началник на отделение по Функционална диагностика в Централната клинична болница при Медицински институт на МВР в София. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицинския университет в Пловдив. Автор е на първия в страната онлайн курс по дигитална медицина. Почетен член на Клъстера за дигитално здравеопазване. Има активна позиция по темата за опазване на околната среда като председател на Сдружение “Въздух за здраве” и като член на неформалната мултиекспертна група за климатични промени. Кандидат е от гражданската квота на „Демократична България”. В 45-ото НС бе председател на здравната комисия.

Доц. д-р Атанас Славов, 27 МИР Стара Загора, е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Народен представител в 45-ото НС, където бе член на Комисията по правни въпроси.

Илина Мутафчиева, 28 МИР Търговище. Тя е докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи наместно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Националния младежки форум - платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации. 

Катя Панева, 29 МИР Хасково. Катя Панева бе депутат в 45-ото НС, избрана от Хасково. Тя е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Николай Христов, 30 МИР Шумен. Адвокат със собствена кантора от 11 години. Учредител е на „Да, България!“ и е член на Националния съвет на движението. Николай Христов се занимава активно с обществена дейност от протестите през 2013 г. Бил е член на сдружение „Институт за свободен капитализъм АТЛАС“, споделящо идеите и философията на свободата, либерализма и капитализма. Николай има амбицията в следващия парламент да работи за намаляване на бюрокрацията и различните пречки за свободна стопанска инициатива.

 

Веселин Калановски, 31 МИР Ямбол. Актьор, член на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и общински съветник от “Демократична България” в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и зам.- председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за субсидии на театрални проекти към Министерството на културата. Активен участник в гражданските протести през последните 31 години. Работи активно за опазването на културното наследство. Семеен, с четири деца.

Мая Йорданова
849 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Jessicahnzta

2021.06.09 | 09:23

9
М­­­л­­а­д­­а­­ ­м­­о­­­к­р­­а­­ ­­­у­­­ч­­е­­н­­и­ч­­­к­­а­ ­­­ч­­у­­­к­­­а­­­ ­ ­W­­ ­­W­ ­­W­­­ ­.­­ ­­B­ ­­­G­­­ ­1­­­ ­­7­­ ­­.­ ­­­C­­­ ­­­L­­ ­U­­­ ­­­B
Deniseujzta

2021.06.09 | 09:19

8
М­­л­­­а­­д­а­­­ ­­м­о­­­к­­­р­­а­­ ­у­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­­к­а­­­ ­ч­­у­­к­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­W­­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­­ ­­7­­ ­­.­­­ ­C­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­B
Maryltona

2021.06.09 | 09:04

7
М­­л­а­­­д­­а­­ ­­м­о­­­к­­р­­­а­­ ­­­у­­­ч­е­н­и­ч­­к­­а­ ­ч­у­­к­­а­ ­­ ­­W­ ­W­ ­­W­­­ ­.­ ­­­B­­ ­­G­ ­1­ ­­7­ ­­.­­ ­C­­­ ­L­­­ ­U­­ ­­B
Brendahbsga

2021.06.09 | 05:55

6
М­л­­­а­­д­а­ ­м­о­к­­­р­­­а­ ­­­у­­­ч­е­н­и­­­ч­­к­­а­­ ­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­­W­ ­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­ ­B­ ­­­G­­­ ­­­1­­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­C­­­ ­­L­­ ­U­ ­­B
Melissamvsla

2021.06.09 | 00:52

5
М­­л­­а­­­д­а­­­ ­м­­о­­к­­р­­­а­­ ­у­­­ч­­е­­н­и­­ч­к­­­а­ ­­­ч­­у­к­а­­­ ­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­­W­ ­­­.­ ­­­B­­ ­G­ ­­­1­­ ­7­­­ ­.­­­ ­­C­ ­L­­ ­U­ ­­­B
Sharonbmipa

2021.06.08 | 23:21

4
М­­­л­­­а­д­а­ ­­м­­­о­­­к­­р­­­а­­­ ­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­­у­­к­а­ ­­ ­W­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­­­.­ ­­­B­­­ ­­­G­ ­­­1­­­ ­7­­ ­.­­ ­C­­ ­­­L­ ­U­­ ­­­B
Luwannahozpa

2021.06.08 | 20:11

3
М­л­­­а­­­д­а­­ ­м­о­к­­р­­а­ ­­у­ч­­­е­­н­­­и­­ч­­­к­­а­­­ ­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­­ ­W­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­­.­ ­­­B­­­ ­­G­­­ ­­­1­­ ­7­­­ ­­.­­­ ­­C­­ ­­L­­ ­U­­­ ­B
отврат са

2021.06.08 | 17:32

1
Гнус

2021.06.08 | 20:09

2
предатели на демокрацията

Добави коментар

Водещи новини