Росица Матева: До 21 май трябва да назначим председателите на РИК

  • 19 май 2021 16:34

  • 386
  • 2
Росица Матева: До 21 май трябва да назначим председателите на РИК
© Булфото

Ще имаме решение кога ще се преминава от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, но е рано да опишем хипотезите и да определим как да действа СИК, когато това се случи. Това обясни пред БНР Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Тя припомни, че като представител на Обществения съвет към ЦИК е провеждала демонстрация на гласуване с машини: "Смятам, че машинното гласуване не отнема повече време от вота с хартиена бюлетина".

ЦИК ще прави мащабна кампания за машинния вот

Матева съобщи, че ЦИК ще направи експеримент за времетраенето на машинния вот, за да преценят дали в някои секции няма да е необходимо да се поставят по две машини. Според нея изборите с машини ще бъдат не само по-честни и по-прозрачни, но няма да има недействителни гласове.

"В момента предстои назначаването на председателите на районните избирателни комисии (РИК). Имаме постигнато съгласие от политическите сили само за 6 от 31 комисии. Срокът е до петък (21 май) да ги назначим и имаме намерение най-късно от утре да започнем да ги назначаваме", обяви заместник-председателката на ЦИК.

ЦИК предвижда да проведе присъствено обучение на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), което да е задължително с машините за гласуване.

Последвайте канала на

Novini.bg
386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Vickimwnla

2021.05.20 | 08:38

2
М­­­л­а­­­д­­а­­ ­м­­о­­к­­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­н­­и­­­ч­­­к­­а­­ ­­­ч­­­у­­­к­­­а­­ ­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­.­­ ­B­ ­G­­­ ­­­1­ ­­­7­­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­­ ­­U­­ ­B
Amandaalbra

2021.05.20 | 00:03

1
М­л­­а­­д­а­­­ ­­м­­­о­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­­­е­н­­и­­­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­­ ­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­W­ ­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­1­­­ ­7­­­ ­.­ ­C­­­ ­­L­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини