Промени в Изборния кодекс предлагат от инициативен комитет, наблюдавал изборите в Турция

16 април 2021 16:37

Промени в Изборния кодекс предлагат от инициативен комитет, наблюдавал изборите в Турция
© Булфото (архив)
427 0

Промени в Изборния кодекс, които да предвиждат отделен списък с дописаните допълнително избиратели, а копие от него да се изпраща в ГРАО за проверка, предлагат от инициативен комитет, наблюдавал гласуването на изборите за Народно събрание на 4 април в Турция.

Има пропуски в Изборния кодекс, които създават условия за стимулиране на фалшива изборна активност, когато човек може да гласува в няколко секции, смятат от комитета.

Те коментираха, че при гласуването в Турция е имало нарушения и напрежение. Бисер Русимов, един от участниците в инициативата, обясни, че например е имало агитационни материали преди деня и в деня на самите избори, а декларациите са се попълвали отвън от трети лица и после са се внасяли вътре.

От комитета обясниха, че в самия изборен ден е излязло решение на ЦИК, което допуска възможността декларациите да се приемат, независимо къде са попълнени, и поискаха оставка на 14 членове на ЦИК, подкрепили това решение, което според гражданската инициатива е противозаконно.

Константин Бачийски, също участник в инициативата, припомни, че съгласно ИК, когато един човек се дописва в списъка, той попълва декларация, че не е гласувал на друго място, и тя става неразделна част от този списък, а декларацията е определена като част от изборните книжа. Според нормативната уредба се забранява предварителното раздаване на изборни книжа и материали, както и изнасянето им извън изборното помещение, отбеляза той.

ВАС гледа делото за видеонаблюдение на броенето на бюлетините

Благодарение на нашите действия в Турция имаше реална активност, успяхме да гарантираме в някаква степен спазването на Изборния кодекс, коментираха още от комитета.

Ние сме гражданска инициатива, няма значение кой от коя организация и партия е, обединява ни, че искаме да се борим срещу конкретни казуси, уточни Бачийски, цитиран от БТА.
 

Novini.bg
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини