В ЦИК вече тече повторната проверка на протоколите

  • 07 април 2021 19:34

  • 1117
  • 5
В ЦИК вече тече повторната проверка на протоколите
©

В Централната избирателна комисия вече тече повторната обработка на протоколите. Тази сутрин пристигнаха и последните изборни книжа. Часове ни делят от официалните резултати, а в следващите дни очакваме и оценка за ефекта от машинния вот, който за първа година беше въведен масово, съобщава БТВ.

Справка в протоколите, публикувани на страницата на Централната избирателна комисия, показва, че най-голям дял от избирателите са предпочели да гласуват с машини в София. В 23-ти МИР те са над 96 хиляди души. Значителен е делът и във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Вижте окончателните резултати от парламентарните избори

Най-малко гласували на машина са в Търново, където скоро след началото на изборния ден, заради проблем, машинният вот беше спрян. Ако погледнем по-детайлно в района с най-много машинни гласове, виждаме, че абсолютен рекордьор в използването на машинния вот са симпатизантите на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“, следвани от избирателите от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен".

Цяло село Зорница са избрали новия вариант.

Най-трудна се оказа обработката на изборните книжа в Стара Загора. От там едва днес донесоха документите си в Централната избирателна комисия.

 

 

Над 43% от избирателите са гласували преференциално - сочи проучване на Института за развитие на публичната среда на база предварителните данни от Районните избирателни комисии. Преференция са ползвали най-много избирателите в Благоевград, а най-малко - в Кърджали.

Кои ще са имената на новите депутати ще стане ясно в неделя. За да сработи преференцията, поне 7% от избирателите трябва да са гласували и за конкретния кандидат.

„Седем дни след изборния ден вече ще бъдат поименно обявени бъдещите народните представители“, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

До неделя кандидатите, които са се състезавали на две места, ще трябва за посочат и откъде ще влязат в НС. Утре трябва да бъде ясен официално броят мандати, които ще има всяка една политическа сила в парламента.

Мая Йорданова
1117 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lesliea18

2021.04.10 | 03:52

5
­­­В­и­ж­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­­­а­­ ­т­­­и­­­й­­н­­ ­­п­у­­т­к­­­а­­ ­­-­ ­W­­W­W­.­­B­­G­­1­7­­­.­­C­­­L­U­B­
Даа

2021.04.08 | 07:06

4
Българския избиратели катастрофира, като гледам влезлите партии на промяната!
Живко

2021.04.08 | 07:02

3
Провала с машинното гласуване е пълен! Жалко за хвърлени те пари на вятъра! Тия машини сега в някое мазе и след известно време ще са за боклука!

2021.04.07 | 20:02

1
ИЗБИРАТЕЛИТЕ НЕ СИ ВЗЕХА ПОУКА ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ! МАНИПУЛИРАХА ГИ ПО СЪЩАТА СХЕМА! НАБУТАХА ВСИЧКИ МУТРИ В ПАРЛАМЕНТА! И ПОСЛЕ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е ПОСЛЕДНА В ЕС!

2021.04.07 | 20:31

2
БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ САМО КАТАСТРОФИРА!!! СПЕШНО ДА ЗАПОЧВА ДА ТЪРСИ, КОЙ МУ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА!

Добави коментар

Водещи новини