В Пернишка област 36 души се борят за едно депутатско място

  • 04 април 2021 08:57

  • 222
  • 1
В Пернишка област 36 души се борят за едно депутатско място
© Novini.bg

В 14 МИР в Перник 143 кандидати за народни представители, регистрирани в листите на 30 партии и коалиции, ще се борят за четири мандата, съобщиха от РИК. Избирателите в региона наброяват 128 658 души. Сред тях има шестима столетници.

Жителите на Пернишка област ще могат да упражнят правото си на глас в 265 секционни избирателни комисии, които са отворени навреме и изборният процес е започнал нормално. В 168 секции ще се гласува и машинно. Само в най-малката община в Пернишка област - Ковачевци няма машини за гласуване.

Разкрити са пет подвижни секции. Четири от тях са предназначени за хората с увреждания, една е за карантинирани и поставени под задължителна изолация граждани заради пандемията от коронавирус. Четирима доброволци ще обслужват мобилната COVID секция. Седемдесет карантинирани перничани са заявили желание да гласуват, уточни секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Хоспитализираните заразени с коронавирус жители на региона също ще могат да упражнят правото си на вот. В МБАЛ "Рахила Ангелова" и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести по трима доброволци ще работят в специално създадените СИК-ове в COVID зоните.

България избира: Кой ще ни управлява

В най-голямото здравно заведение в областта - МБАЛ "Рахила Ангелова" е открита и секция за лежащо болните. В домовете за възрастни хора в Брезник, Радомир, Трън и ковачевското село Сирищник също има специализирани секции. Шестима столетници днес могат да упражнят правото си на вот.

Целият състав на ОД на МВР е ангажиран с охраната на изборния процес. Работи и дирекция "Български документи за самоличност". Създадена е необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта, или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, допълва БТА.

Novini.bg
222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tammya22

2021.04.10 | 03:53

1
­В­­­и­ж­­т­­­е­ ­­м­о­­я­т­­а­­ ­­т­и­­­й­н­­­ ­­­п­­у­­т­к­а­­­ ­-­ ­­­W­W­W­­.­B­­G­­1­­7­­­.­C­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини