Екзакта с прогноза за 6, 7 или 8 партии в новия парламент

  • 02 април 2021 15:13

  • 2097
  • 5
Екзакта с прогноза за 6, 7 или 8 партии в новия парламент
© bulphoto (архив)

В новия парламент могат да влязат 6, 7 или 8 партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“. Това заключение правят социолозите от „Екзакта Рисърч Груп” след проучване, проведено в периода 23-29 март сред 1005 пълнолетни българи чрез пряко полустандартизирано лице в лице интервю, цитирано от БТВ.

Според проучването ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на получават 28,5% подкрепа, „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ – 20%, „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ – 13%, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – 12,4%, „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ – 6,7%, а ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и „Изправи се! Мутри вън!“ - по 4,3%.

(Не)възможните коалиции

Според социолозите е възможно още една партия да атакува 4-процентната бариера в края на кампанията. Изненада може да поднесат „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот, посочват от "Екзакта".

ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка, КОДКОДКонсервативно обединение на десницата - КОД - е дясна политическа партия. Неин лидер е бившият и „АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския“ получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.

До деня на вота от „Екзакта“ очакват известен ръст на подкрепата за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и за „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ и задържане на електоралните дялове на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации. Интензивното разпространение на коронавируса у нас може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Социолозите допускат, че в неделя ще гласуват между 2,6 и 2,8 милиона души. Делът на твърдо решилите да гласуват е близък до 45%.

Проучването на „Екзакта“ е проведено в периода 23-29 март. Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. „Екзакта” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните не включват вота извън страната.

Novini.bg
2097 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Jessicaa19

2021.04.10 | 03:53

5
­­В­и­­ж­­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­я­­т­­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­ ­­­п­у­­т­к­а­­ ­­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­B­G­­1­­­7­­­.­­­C­­­L­­U­­B­­­

2021.04.02 | 15:52

4
Ето и моята сигурна прогноза: в новия парламент ще влязат 4,5,6,7,8,9 или 10 партии. Ако не е вярно, елате и ме заплюйте. И, след това какво?

2021.04.02 | 15:46

3
31 години демокрация, 31 години нема за кой да се гласува. Наздраве.

2021.04.02 | 15:31

1
Ако ВМРО влиза отново в парламента ще пагубно за държавата, те са само за кражби и предизборни лъжи и медийни "звезди", "защитавайки" българщината.

Добави коментар

Водещи новини