От ГЕРБ скочиха на ЦИК и БСП

  • 25 март 2021 13:31

  • 7524
  • 49
©

За нас честността на изборите е най-важното нещо. Знаете, че партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в никога не си е позволявала да коментира темата, но днес трябва да сигнализираме за един факт, който много сериозно може да повлияе на изборните резултати. Става въпроса за изборния протокол, одобрен от ЦИК. 

Това заяви на извънреден брифинг в централата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в вицепремиерът и кандидат за депутат Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник

"Протколът, одобрен от ЦИК в хоризонтален вид, е много труден за обработка и работа", каза от своя страна Евгения Алексиева. "Дългогодишните членове на СИК също със сигурност ще се объркат визуално и ще им е трудно да работят с този протокол. В него има много ненужни данни и числа. Новите сигнатури в протокола също ще доведат до объркване. Разместването на действителните и недействителните гласове също буди голямо учудване и дава предпоставки за грешки. Дори и аз, докато ви обяснявам всичко това и гледам протокола, се обърквам", добави тя. 

От ЦИК разкриха колко ще отнема попълването на един изборен протокол

"Този протокол е от 20 страници и съдържа адски много данни и числа. Не виждам как в срок членовете на СИК ще успеят да попълнят протокола и да го предадат. В "Информационно обслужване" също ще има забавяне. Този протокол съдържа много ненужни данни и информация, които нямат нищо общо с изборите. Апелираме този протокол да бъде променен, а не да се хвърля вината върху законодателната власт, която е приела промените в Изборния кодекс. Там ясно е записано какво трябва да съдържа протоколът и никъде не е казано, че трябва да съдържа толкова ненужна информация", заяви още Алексиева. 

"Ние предложихме изменение в Изборния кодекс вследствие на доклад от ЦИК от 2019 г., в който много ясно бяха идентифицирани два основни проблема", разкри от своя страна Десислава Атанасова. "Първият бе обучението на всички избирателни комисии, а вторият бе по отношение на съдържанието на изборните протоколи. Затова приетите изменения в Изборния кодекс целяха да опростят изборните протоколи, тяхното изготвяне и пренасянето на данните в ,,Информационно обслужване'', за да имаме бързина на изборния процес. Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК, за да има допълнителна прозрачност на изборния процес", категорична бе тя.

"Междувременно се оказва, че членове на ЦИК от квотата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са подготвили протокол, при който не е спазено опростеното правило спрямо ИК. Например, броя на недействителните гласове сега отново се предлага да бъде сумиран и разделен измежду всички кандидатски листи и преференции, което ще усложни изборния процес. Призоваваме да бъдат регламентирани резултатите така, както са разписани в Изборния кодекс съгласно становището на законодателя", допълни още Атанасова. 

Член на ЦИК: Не се знае кога ще бъдат съобщени изборните резултати

"Днес трябва да попитаме кой ще понесе отговорност за това безобразие", обяви Красимир Ципов. "Членът на ЦИК от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Емил Войнов е предложил този изборен протокол. Трябва да си зададем въпроса дали има умисъл и дали няма целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес. Трябва да припомним, че дъщерята на Войнов беше взела изборния протокол вкъщи на предишните цели с единствената цел да предизвика скандал", разкри той. 

"Целта на цялата тази сага е да се заяви, че изборният процес ще бъде изкривен и манипулиран. Друга цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Те ще искат да предизвикат дълбока и тежка конституционна криза. Те ще настояват, че резултатите няма да са честни и няма нищо по страшно от това, хората да им повярват и да не приемат резултатите от едни честни избори. Умолявам всички граждани да гласуват и да не се поддават на подобни спекулации", завърши Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник

Novini.bg
7524 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
Susana20

2021.04.10 | 03:54

49
­В­­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­т­и­­й­н­­ ­­­п­­у­т­­к­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­W­­­W­.­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­L­U­­B­­­

2021.03.25 | 16:03

38
Да ВИДЯХМЕ,за ПЪРВИ ПЪТ: ЗАПИСИ,НОЩНО ШКАФЧЕ,Барселона,ОРТАЦИ,ИЗЧЕЗНАЛИ ПАРИ от хазарт,"ремонти",................и т.н.,..........и т. н.,за ПЪРВИ ПЪТ и ВСИЧКО ПРОДЪЛЖАВА да се УКРИВА много,много СТАРАТЕЛНО!? Българиоооооооооо!!! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????

2021.03.27 | 15:34

48
Пий хапчетата и спри тва бело.

2021.03.25 | 17:07

43
ЛЕКАРСТВА , ЛЕКАРСТВА , ЛЕКАРСТВА !!!! Друго няма да ти помогне

2021.03.25 | 16:01

36
Тоя банкянски помияр всеки ден се хвалеше по време на великото му европредседателство, че е поставил темата за интеграцията на западните балкани в ес и нато. сега като ни се изсрах@ в устата, тоя тихомълком се покри и тръгна по строежите да се прави на велик строите. не забравяйте, че тоя некадърник и неграмотник ни вкара в тази ситуация с тия северни мекерета. сега ни обеснява, че трябва да бъдем разумни. долен безродник и неграмотник. всеки ни минава, а тоя се хвали с това.

2021.03.27 | 15:33

47
Ей трол,ти си скрития анонимен помияр.
aaa

2021.03.25 | 14:45

14
На първо място по смъртност , най-бедните в европа , на последните места по свобода на словото , най-корумпираните в ЕС казано от американски сенатори , асвалт - ремонт на ремонта , девизът на Борисов и ГЕРБ - крадене,крадене,крадене!

2021.03.27 | 15:32

46
Лъжи безпомощни.Много сте отчаяни троловете с фалшивите новини.
На БКП-ейците

2021.03.25 | 16:13

39
Където е стъпал руски крак 100 г. няма оправия. До 1944 г бяхме наравно с Гърция, Финландия и още 1 стр. Гърция влезе 1981 г. в ЕС и сега има 5 пъти по го голям БВП. Да не говорим за Финландия. Русия насила ни натресе комунизма и пещерните комунисти. Всичко от Русия е БОКЛУК. 3 пъти фалирахте Б--я.

2021.03.25 | 15:25

29
Що не го духаш червен мухльо

2021.03.27 | 15:28

45
Безславните комунделски нещастници с лъжите и манипулациите мислят че нямаме очи и уши:) Жалки и смешни.Никога повече сталинизъм и комунизъм а ако много ви липсва-прав ви път към сибир..
Магелан

2021.03.25 | 19:06

44
Шок и ужас.Цирка е пълен.Реялноста трябваше да бъде съвсем друга.Всички секретари и зам.секретари на Сиковете дрябваше да бъдат даржавни и общински служители който трябва да минат на предварителна сериозна подготовка за попълване на тези сложни протоколи.Хауса ще бъде пълен в ноща на изборите.Протола трябваше да бъде опростен максимално за да може Сиковете да свършат на време в изборната нощт.

2021.03.25 | 16:40

42
Не се ли срамувате в последните дни преди изборите да се опитвате да манипулирате избирателите, може би от страха ,който ви тресе, това което говорите не е вярно, защото няма как 1 човек от ЦИК независимо от коя квота е да променя протокола, къде са другите тогава,най вероятно като сте си приемали изборния закон сте искали да замажете нещо с невалидните бюлетини на които много разчитате и сега затова надавате такъв вой.
На БКП-ейците

2021.03.25 | 16:34

41
Където е стъпал руски крак 100 г. няма оправия. До 1944 г бяхме наравно с Гърция, Финландия и още 1 стр. Гърция влезе 1981 г. в ЕС и сега има 5 пъти по го голям БВП. Да не говорим за Финландия. Русия насила ни натресе комунизма и пещерните комунисти. Всичко от Русия е БОКЛУК. 3 пъти фалирахте Б--я.

2021.03.25 | 15:00

19
Другарката господа Лъжа само как се е снишила и затаила с една мъничка топлийка и иска да пука, да пука балони като заря от скандали и да дърдори, дърдори празни високопарни приказки и обещания, но дали ще и стигне Парата за свирката. Надали.

2021.03.25 | 16:29

40
За неразбрания за Нинова селската скандалжийка от Кавала. Искате ли снимки от дрон от комплекса и в Кавала

2021.03.25 | 15:01

21
искаш да кажеш другаря Лъжа

2021.03.25 | 16:02

37
Същите мутри,същите касапи.Същите СИК-ажии.Каква промяна очаквате тогава.!!!Пак същите разбойници,щени дерижират живота.Каде сте Професори каде сте Генерали,каде сте истински Българи.Ще става по лошо и по лошо.

Добави коментар

Водещи новини