COVID-19 може и да предопредели изборите, а може и да има изненади

  • 04 март 2021 13:02

  • 567
  • 2
COVID-19 може и да предопредели изборите, а може и да има изненади
© Булфото, архив

Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото ситуацията е твърде необичайна, за да можем да прогнозираме с висока надеждност както на предишни избори. Това каза пред БНР Цветозар Томов, бивш член на ЦИК и социолог.

По думите му предизборните кампании винаги влияят на изхода на изборите. Особено с приближаването на датата на изборите.

„Най-много влияят черният пиар и скандалите. Кои теми ще бъдат водещи при кампаниите - една от тях ще е пандемията, но това няма да е достатъчно. А сега виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а мерките се разхлабиха. Обаче не знаем как ще завърши всичко това - ако станат много починалите от Covid-19, ако болниците се препълнят - всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция", коментира той.

Ваксинираха се над 20 души от изборната администрация в Невестино

Томов не отхвърля възможността вирусът въобще да не окаже влияние на избора на хората. Според социолога отварянето на заведенията е по-скоро предизборна концепция на премиера, които определят и действията на Националния оперативен щаб (НОЩ),

„Като че ли управляващите смятат, че за тях е по-изгодно да има ниска избирателна активност, но ако нещата станат катастрофални в пандемията, това може да им изиграе лоша шега“, отбеляза Томов.

Той разкритикува начина на управление на кризата. 

Възможен ли е пик на коронавируса по време на изборите?

"Решението да се открият подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто технически, защото няма да има достатъчен капацитет за това. Няма да могат да се разкрият толкова секционни избирателни комисии, за да обхванат тези 100 хиляди души“, каза още Цветозар Томов.

Novini.bg
567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Angelaa21

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­­и­­ж­т­­­е­ ­­м­­о­­я­т­а­­­ ­­т­­­и­й­­н­­ ­­­п­­у­т­к­­­а­­­ ­­­-­ ­W­­W­­­W­.­­­B­G­1­­­7­­.­C­L­U­B­
народен глас

2021.03.04 | 13:40

1
Залагат живота на хората, което на Тръмп му струваше загуба на изборите

Добави коментар

Водещи новини