Политолог: В България дебат за политиката няма, разделили сме се на фен клубове

  • 04 март 2021 08:37

  • 904
  • 5
Политолог: В България дебат за политиката няма, разделили сме се на фен клубове
© Кадър БНТ

Предизборната кампания вече е започнала. Утре просто ще бъдат поставени някакви граници. Изказването на президента вчера е част от историята на противопоставяне между президента и премиера. Това коментира проф. Антоний Тодоров в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Според проф. Тодоров се е натрупало очакване за промяна. Протестите от лятото са доказателство за това.

„Ясно е, че в България дебат за политиката няма. Разделили сме се на фен клубове точно както във футбола. Става въпрос за двама души с много високо его, които заемат високи държавни позиции. Воюват не две институции, а двамата души, които ги заемат.“, заяви неговият събеседник доц. Стойчо Стойчев.

Според проф. Тодоров самата конституционна уредба предполага конфликт и напрежение межди институцията на президентството и на изпълнителната власт. Той изрази мнение, че политиката не е шоу, а от нея зависи как ще живеем.

Политолог разясни кои ще са основните играчи след изборите

Доц. Стойчев каза, че не трябва да се прекрачва добрият той в противопоставянето между институциите: „Когато възникнат конфликти, трябва да търсим тяхното институционално разрешение. През последната година видяхме, че се търсят опити конфликтите да не се решават институционално. В такава обстановка трябва да имаме помирител, а не обединител.“. Президентската институция вече не е център на баланс според Стойчев, а страна в конфликта.

Проф. Тодоров заяви, че залогът на тези избори е дали правителството ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. Той не изключи възможността следващият парламент да не може да формира правителство и да се стигне до нови избори.

Управлението на Борисов е показало, че под натиска на улицата може да се сменят министри, коментира доц. Стойчев: „Той се стремеше да отговаря на всякакви разнопосочни искания, търсейки баланс. В крайна сметка цената на изкарването на този мандат не е висока и това го доказват социологическите проучвания.“.

Доц. Стойчев за съюза Марешки-Симеонов: Единият е от Варна, другият от Бургас, можеха да кръстят коалицията "Черно море"

Според проф. Тодоров опозицията е малка и раздробена. Политическите партии се обръщам към всички в обществото: „Заличаването на разликите ще попречи на информирания избор.“

Все по-вероятен става вариантът правителството да бъде подкрепено от малко партии в парламента, каза доц. Стойчев. Той изрази съмнение, че формациите, които се обявяват за алтернатива, са нещо ново. Относно гласовете от чужбина той заяви: „Акцентът трябва да бъде върху българските диаспори в чужбина, защото това са стратегическите общности зад граница.“.

Последвайте канала на

Novini.bg
904 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Cynthiaa19

2021.04.10 | 03:57

5
­­В­и­­­ж­­т­е­­ ­­­м­­о­я­­­т­а­­ ­­­т­и­й­­­н­­ ­­­п­­­у­­­т­к­а­ ­­-­ ­W­­­W­W­­.­­B­­G­­1­­7­­­.­­C­­­L­­U­B­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.04 | 11:20

4
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14
Разделили сте се

2021.03.04 | 10:20

3
на платени мисирчици гулю гулю гулю гербератска платена подлого

2021.03.04 | 09:54

2
Те са маскари и крадци не политици,затова ще има маскарене и кражби.

2021.03.04 | 09:16

1
А ти явно си фен група гербпръц.

Добави коментар

Водещи новини