Първан Симеонов: Очертава се сложен парламент

22 януари 2021 07:47

© Булфото
1680 5

Все още не можем да оценим социологически партията на г-н Цветанов. Трябва да проследим и ефектите на отцепванията на БСП. Процесите могат да текат и в двете посоки. Това е моментна снимка на нагласите сега. Кампанията и скандалите и пандемията могат да променят ситуацията. Това заяви Първан Симеонов, директор на Галъп Интернешънъл в студиото на БНТ.

Той допълни: „Има формации с твърд и предвидим електорат. Те не бива да се плашат от ситуацията. Има и формации с по-възрастен електорат и той се притеснява повече. Около 1/10 от желаещите да гласуват казват, че биха се въздържали, заради коронавируса.“. Според него се очаква да гласуват около 2,8 милиона. Също така подчерта, че от активността зависи и избирателната бариера.

Симеонов поясни: „Към този етап е трудно да се каже кой би загубил и кой би спечелил от коронавируса. Засега младите са по-спокойни.“

На въпрос на водещата за протестния вот той отговори, че има конкуренция межди БСП и формацията на Слави Трифонов: „“Има такъв народ“ увеличи своето влияние, същото важи за Демократична България. За тях е важно да постигнат мобилизация на финалната права. Важно е при тях да има сцепление между една компактна формация като ДСБ и една флуидна и мрежова като „Да, България“.

За патриотичния сектор заяви: „Покрай македонския въпрос ВМРО отбеляза ръст. Там зависи от формата на явяване.“

Той коментира и формацията на Мая Манолова и Отровното трио: „Тази формация представя протеста в неговия най-ясен вид. От тях ще очакваме енергична кампания.“

По темата с ДПС Симеонов коментира: „ДПС също има вътрешно нишови конкуренти, но те сега не се виждат. Сега ДПС може да се надява на повече вот отвън. В последните месеци наблюдаваме положителна динамика. С изявлението на Ердоган това се засилва.

За конфигурациите в бъдещия парламент той даде прогноза: „Очертава се сложен парламент. Възможно е ГЕРБ да търси с кого да управлява. Потенциалните съюзници са ВМРО и НФСБ. Възможно е и общ фронт срещу ГЕРБ.“

Харалан Александров: Радев изпусна историческия шанс да се превърне в месия

Според него ситуацията не би се характеризирала като криза. Симеонов подчерта, че не бива да се подценяват и малките партии, които стават съществени, когато се групират. Кампаниите стават все по-технологични, завърши Симеонов.

Novini.bg
1680 5

Коментари 5

Добави коментар
Дедо Пене

2021.01.22 | 10:10

5
АКО ВКАРАМЕ ЧАЛГАДЖИЯТА В ПАРЛАМЕНТА, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ ПО Г Л У П О С Т.!!! ТОВА Е ЕДИН БОЛЕН НАРЦИС ДАЛЕЧ ПО-АЛЧЕН И ОТ ТИКВОНИЙ.!!! В ИНТЕЛЕКТУАЛНО ОТНОШЕНИЕ ДЪЛГИЯТ Е ПИГМЕЙ!!! ВСИЧКО Е ЗА 28млрд.евро ОТ ЕС.!!!

2021.01.22 | 09:36

4
Интересно защо ли лансират слави простака и боклука ,който не може да връзва едно изречение за разбиране .Интересното и това, кое е положителното в този боклук за управление на държавата и ползите за народа ,освен ,че са на един бряг с ГЕРБ и ДПС.Който иска това нека да гласуват за довършване и пълния разпад на държавата и държавността
Замислен

2021.01.22 | 09:30

3
,,Потенциалните съюзници на ГЕРБ са ВМРО и НФСБ." А къде остави СДС на Руменчо Христов...?!Всъщност кои бяха тия...?!
Праведен

2021.01.22 | 08:38

1
A, Слави вече и е на 2-ро място, дори без да се показва от дупката, където се е скрил, Това, вече се нарича, олигофрения, нали ком...уняги .
Криведен

2021.01.22 | 09:28

2
Да,ама Слави каза на комунягите и им заяви открито,че е на другият бряг и не иска коалиция с тях...

Добави коментар

Водещи новини