Георг Георгиев: За гласуване по пощата трябва да има много обществен консенсус

19 януари 2021 09:53

Георг Георгиев: За гласуване по пощата трябва да има много обществен консенсус
© Pixabay
205 1

Няма да е лесно и няма да се случи безпрепятствено, защото на 4 април има и празници, които очакваме допълнително да затегнат мерките в конкретни държави. Вероятно властите ще се опитат да контролират струпването на хора", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria on air.

Той посочи, че МВнР ще осигури необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина.

"Това е дебат, който имаше време да бъде проведен на по-ранен етап. Коронакризата не е от времето на консултациите, тя е разточена повече от година. Да променим толкова фундаментално изборния закон, че да въведем нов тип гласуване, означава да имаме много широк обществен консенсус", заяви Георгиев.

По думите му има опасения най-вече по какъв начин ще бъде гарантирана тайната на вота.

"Не бихме могли нещо толкова сериозно да го правим прибързано", категоричен бе зам.-министърът на външните работи пред Bulgaria ON AIR.

Хасан Адемов разкри как ще се гарантира честността на изборите

Novini.bg
205 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2021.01.19 | 10:28

128843
Защо прибързано, нали имахте четири години да усъвършенствате закона, не може в повечето държави да се приемат нови методи, само ние да се страхуваме от машинно гласуване, електронно или по пощата. Вие се страхувате,че нямя да може да правите корекции по протоколите, от това ви е страх.

Добави коментар

Водещи новини