Очаква ли ни хаос на изборите на 4 април?

18 януари 2021 13:36

Очаква ли ни хаос на изборите на 4 април?
© Bulphoto/архив
574 3

"Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април". Това каза пред БНР Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22724

По думите ѝ датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от президента за провеждане на вота: "Дори тази дата дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите". Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласуване по пощата.

Матева обясни, че препоръките на Обществения съвет към ЦИК е избирателната комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение, за да се изработят правила, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори: "Общественият съвет препоръчва да бъдат осигурени предпазни ръкавици не само на членовете на избирателните секции, но и за гражданите, които ще гласуват в тях".

Росица Матева посочи, че производителят на машинните за гласуване дава препоръка те да се дезинфекцират със 75% етилов спирт, което трябва да успокои избирателите, че противоепидемичните мерки ще се спазват.

Общественият съвет към ЦИК ще отправи искане да участват в процеса на установяване и сертифициране на машините.

Подготовката за изборите започва. ЦИК заседава утре

Според Матева може да се появи проблем с намирането на членове на избирателните комисии заради притеснение от пандемичните условия: "За да могат всички членове на СИК да участват в обученията, препоръчваме по-рано да се представят списъците от политическите сили, които по закон предлагат членове на СИК, да бъде изискано съгласието на хората, които са включени в списъците, да участват в обучението. Нашето предложение е РИК да направят база данни от хора, които досега са били членове на СИК и имат такова желание, да бъдат обучени, за да има резерв от обучени хора, които могат незабавно да бъдат включени в комисиите".

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева подчерта, че ЦИК трябва да разпише правила как да става това: "Нашата препоръка е да става това или чрез подвижни избирателни кутии, или в отделни секции, които да бъдат на открито". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22724

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
574 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Някой

2021.01.18 | 14:27

127992
Аман от негативизъм в заглавията и писанията на българските пишман журналя. Винаги предвиждат някакво апокалиптично развитие на събитията и в мислите и писанията им няма нито капчица реализъм и мисъл, че каквото предстои да се случи ще бъде с положителен край. Просто са мисловно осакатени хора.

2021.01.18 | 16:14

128109
до червените наглеци от БСП

2021.01.18 | 14:11

127970
Не, бесепарско-боилшевишки боклуци! Чакат ви поне 1,5 милиона надървени БЪлгарски ЗДРАВИ и прави К.урове, които ще ви влезнат пак с 200! САМО ГЕРБ! НИКОГа повече болшевиките от БСП на власт! Ние помниме дорбре другаря Румен Гечев, който сега пакизвисява гнусен дрезгав комунделски глас и искал пак икономически да оправя БЪлгария, с една дума 1 $ - 3000 лева!

Добави коментар

Водещи новини