Какво да се направи за тези, които ще се разболеят от COVID-19 преди изборите

18 януари 2021 11:45

Какво да се направи за тези, които ще се разболеят от COVID-19 преди изборите
© Getty Images, архив
296 0

Аргументите на управляващите да не отваря за промени Изборният кодекс в последния момент не са съществени. Това коментира пред БНР Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция. Организацията наблюдава изборите у нас вече десет години.

"В годините назад от 2014 г., когато беше изцяло приет и променен новият Изборен кодекс, до 2020 г. той е приет и допълван 19 пъти Голяма част от промените са ставали непосредствено преди изборите, броени месеци преди изборния ден", подчерта тя в предаването „Преди всички“.

"И това винаги е пречело да се прави анализ на законодателството, тъй като то винаги е било променяно непосредствено преди изборите. Освен Законът за извънредното положение, регламентиращ гласуването на поставените под карантина, е редно да се промени малко и Изборният кодекс", смята Стоянка Балова.

Според нея е много важно да се помисли за 14-дневния срок, който е изискване за подаване на завление за подвижна секция.

Подготовката за изборите започва. ЦИК заседава утре

„Поне този срок трябва да бъде „пипнат“, тъй като никой не може да гарантира, че в този срок и до самия изборен ден няма да се разболее от Covid-19. По този начин ще бъдат ограничени немалка част от самите избиратели“, подчерта Балова. 

"Следва да се наблегне на обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Ако до този момент е имало много малко резервни членове, то сега е необходимо да има повече кандидати за членове на комисии, които да преминат обучение", обясни още тя.

Балова не вижда проблем за дистанционното обучение на комисиите, което е добра идея с оглед на малкото време до датата на парламентарните избори. По думите ѝ може да се помисли и за електронна регистрация на наблюдатели и застъпници.

Novini.bg
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини