Подготовката за изборите започва. ЦИК заседава утре

18 януари 2021 11:24

Подготовката за изборите започва. ЦИК заседава утре
© Булфото, архив
175 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе заседание утре от 10.30 ч. Очаква се да се обсъжда подготовката за предстоящите парламентарни избори. Президентът Румен Радев вече определи датата на вота за 4 април. Това стана след серия от консултации със здравните власти, политическите партии и представители на самата ЦИК.

Предстои издаването на указа на държавния глава за датата на вота. А основната цел ще бъде гарантирането сигурността на участниците в изборния процес в условията на пандемията. Засега не се очаква промяна в Изборния кодекс, включваща гласуване по пощата. По всяка вероятност ще се уреди само въпросът с осигуряването на подвижни секции или обособени други места за гласуване на карантинираните българи.

МВнР започна подготовката по организирането на изборите в чужбина

Трябва да се уреди въпросът и с машинното гласуване, което на тези избори ще е задължително. Предстои изборът на фирмата изпълнител. 

Преди дни във връзка с въпросите относно гарантирането на живота и здравето на участниците в изборите в условията на COVID-19 ЦИК обявиха, че стриктно ще се съобрази с предписанията на компетентните здравни органи предвид конкретната обстановка към датата на произвеждане на изборите.

От Министерството на външнире работи вече уведомиха, че вече се работи за подготовката на гласуването зад граница.

Novini.bg
175 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини