МВнР започна подготовката по организирането на изборите в чужбина

17 януари 2021 11:34

МВнР започна подготовката по организирането на изборите в чужбина
© МВР / архив
277 2

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина, съобщиха от МВнР.

Задачата на създадената от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се гарантира правото на максимален брой наши сънародници в чужбина въпреки тежката епидемична обстановка.
 
В резултат на поставените от министър Захариева задачи бяха предприети редица организационни действия.

Дариткова към Радев: Изборите трябваше да са през октомври!
 
Ръководителите на задграничните ни мисии вече получиха указания:

- да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания да бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство.
- да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.
 
Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.
 
На сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори", където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.​

Десислава Атанасова: Когато страдат хората - се обръщат към Борисов!
 
Представителите на МВнР проведоха среща и с Централната избирателна комисия, на които бяха обсъдени всички предизвикателства пред организирането на изборния процес в чужбина, особено съвпадението на датата на изборите, определена от държавния глава, с католическия Великден, когато се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни.

Novini.bg
277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Просто човек

2021.01.17 | 13:24

1
Действайте, че трябва да си ходите... 04.04 #ОСТАВКА!
до прост човек

2021.01.17 | 14:39

2
естествено че тоя парламент си отива и идва нов отново с борисов и кой не оценявяа простотията на президента мая корнелия и чалгаджиите

Добави коментар

Водещи новини