Иван Панайотов: Пазарджик върви с уверени стъпки към пропастта и ако не вземем решителни мерки - можем тежко да пропаднем

На пресконференция днес кандидатът за кмет на Пазарджик от ГЕРБ инж. Иван Панайотов анализира финансотото състояние на общината към настоящия момент. Дълговете са 25.8 млн. лв. по кредити, плюс 4 млн. лв. към доставчци. Към тези цифри трябва да се прибавят 8 млн. лв. задължения съгласно Закона за управление на отпадъците. Общата сума възлиза на близо 38 млн. лв.

"Тук причините са много - от ниска събираемост на данъците, таксите, наемите и концесионните вноски - до ежегодно неизпълнение на бюджета. Всяка година Община Пазарджик генерира между 2-4 млн. лв. дефицит, гласуван като актуализация в края на месец декември“, съобщи Иван Панайотов. Управлението на местните финанси е ясен белег за неефективност и липса на добро планиране, коментира още кандидатът за кмет от ГЕРБ.

"През 2007 година първият мандат на Тодор Попов започва със 7 млн. лв. излишък и за 11 години стават 38 млн. лв. минус. Всички си задаваме въпроса - защо. Това е защото парите се управляваха лошо – за 11 г. имаме общо продадени имоти на общината за 42 млн. лв. Като пресметнем - 80 млн. лв. изхарчени собствени средства до 2018 г. или за 11 години – прави по около 7 млн. лв. на година. В същото време не виждаме нищо съществено изградено в общината за тази стойност“, заяви Евтим Янев, експерт и кандидат за Общински съветник в листата на ГЕРБ.

"За 11 години са изхачени над 227 млн. лв., а от тях 180 млн. лв. са за строителство и 47 млн. лв. за проектиране. Това са близо 10 хил. лв. на семейство. А вижте какво става в строителството. Само като пример давам договора от тази година с една от фирмите, с които работи кметът - не може да плащаме 227 лв. за 1 кубик бетон при средна цена 130 лв. Прекалено скъпо е“, отбеляза Панайотов.

"145 млн. лв. от средствата, усвоени от Община Пазарджик благодарение на правителството и ангажимента за развиване на регионите. Изграденото е по-скоро не заради кмета, а въпреки кмета и неговите общински съветници“, категоричен бе Иван Панайотов и допълни, че за последните два мандата в Пазарджик средствата от европроекти са 40 млн. лв. или по 400 лв. на човек. За сравнение община Велинград, с 3-4 пъти по-малко население, може да се похвали с 1000 лв. на човек. „За да има доверие от централната власт трябва да има ясна политическа отговорност, а не криене зад странни коалиции. Имаме увереността на правителството и лично на премиера, че ще ни помагат, но само при условие, че си научим урока и променим философията и практиките на това управление. В основата на добрите отношения между централната и местната власт стои доверието. Доверието към сегащната управа на Пазарджик липсва. А ние можем да го върнем„ заяви Иван Панайотов и добави: "Досегашното управление на Пазарджик е тежка безотговорност. Захранване на един кръг приближени за сметка на пропадането на всички".

ГЕРБ има решение на всички финансови проблеми в Община Пазарджик. Те минават през спазване на правилата, стратегическо планиране с нормални търгове, конкуренция и плащане навреме на фирмите-изпълнители съгласно сключените договори. Ще бъде направен пълен одит на финансовите средства в Община Пазарджик, последван от пълен анализ на публичните финанси и прилагането на оздравителен план за обръщане на негативните тенденции. ГЕРБ залага на управление за хората, а не за кмета.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет