ЦИК одобри условията и реда за изработка, доставка и съхранение на изборните книжа за местните избори

  • 14 август 2019 19:21

  • 428
  • 1
 ЦИК одобри условията и реда за изработка, доставка и съхранение на изборните книжа за местните избори
© Булфото (архив)

Централната избирателна комисия определи условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 27 октомври 2019 г.

1. Изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали се организира от Администрацията на Министерския съвет (АМС), областните и общинските администрации. В случай на възлагане на обществени поръчки разпоредбите на Закона за обществените поръчки относно сроковете за провеждане на процедурите не се прилагат съгласно § 3, ал. 1 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс.

2. Администрацията на Министерския съвет възлага изработването и доставката на:

2.1. Протоколи, респективно чернови на протоколи, на СИК и ОИК и други протоколи на химизирана хартия (за предаване и приемане на изборните книжа и материали, за предаване и приемане на избирателния списък и за маркиране на печата на СИК). За целите на изработването и доставката на протоколите на ОИК и СИК, ОИК подават по електронен път в ЦИК и АМС информация за регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети, техните кандидатски листи с определените им поредни номера в бюлетината, по общини, административни райони и кметства. ОИК утвърждава за печат протоколите на ОИК и СИК.

Общинските администрации, съгласувано с ОИК, подават по електронен път в ЦИК и АМС информация за броя на избирателните секции по общини, райони и кметства.

Протоколите се изработват съгласно образец, утвърден с решение на ЦИК.

2.2. Печати на СИК и на ПСИК се изработват по утвърдени с решение на ЦИК форма и реквизити.

2.3. Пликове за протоколи на СИК – доставят се непрозрачни хартиени пликове, формат С4, размери 229х324, с капак по дългата страна, самозалепващ с лента (лепенка), долният десен ъгъл на плика (който не е при капака) трябва да е отрязан.

3. Областните администрации осигуряват:

3.1. Кутии за отрязъци с номерата на бюлетините. Кутиите за отрязъци с номерата на бюлетините са непрозрачни, като доставката им се извършва по утвърдени от ЦИК размер, форма и материал – Решение № 579-МИ от 30.07.2019 г. на ЦИК.

3.2. Чували (торби) за съхранение на изборните книжа и материали след изборите, в съответствие с изисквания, определени в Решение № 579-МИ от 30.07.2019 г. на ЦИК

3.3. Други книжа и материали, в съответствие с решение на ЦИК.

4. Общинските администрации осигуряват:

4.1. Печати на ОИК – по утвърдени с решение на ЦИК форма и реквизити;

4.2. Печат на комисията по чл. 445, ал. 7 ИК – по утвърдени с решение на ЦИК форма и реквизити.

4.3. Заявления, декларации, удостоверения и др., за работа на общинските администрации и на СИК/ПСИК.

4.4. Книжа и други материали – избирателни кутии, химикалки, опаковъчни материали и др., копирна техника, консумативи за копирна техника на СИК – копирна хартия, мастило и др., за работа на секционните комисии.

Други книжа и материали се доставят по възлагане на областната/общинската администрация съгласувано с решение на ОИК.

5. При възлагане на изработването на изборните книжа и материали възложителят може да предвиди в договорите да бъде възложена и доставката (и/или съхранението) на книжата и материалите съгласувано с ОИК.

6. Охранителните дейности в процеса на доставката и съхранението на изборните книжа и материали се осъществяват от Министерството на вътрешните работи съгласувано с ОИК.

7. Съхранението, разпределението по секции и транспортирането на изборните книжа и материали се извършва под контрола на Общинската избирателна комисия, която съвместно с общинската администрация снабдява секционните избирателни комисии с изборните книжа и материали.

8. АМС/Областната/общинската администрация уведомява своевременно ЦИК и ОИК за всяка възложена дейност по изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали.

9. По неуредени с това решение въпроси по изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали ЦИК приема съответните решения.

Последвайте канала на

Novini.bg
428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гръка

2019.08.15 | 04:05

1

Кметове от ДПС,ГЕРБ,БСП нали нямаше да има хартиики носене на чували кашони с бюлетини секции с много персонал няколко човека Данакозаплатаджии Допълнително някой лев А . Нали купиха машини за гласуване Машините биле грешали Банкоматите биле грешали и т.н Далавераджии Престъпници ,Тия машини дето ги купиха ще ги ползват на 5 год.един път ли!? Електроното или Машинното гласуване било по скъпо от Хартиеното и заплати за персонал в секциите !!! По изявите на някои БГ депутати. Баламосват избирателите вижда се .Ушите на власта Кметове с големи Данако заплати Които по цял ден дремат в стаята .И реялно ползата от тях за хората е малка Кметове да има само в по големите общини градове тия по селата с 200 човека кмет а нема нужда Дондурковци данакозаплатаджии .

Добави коментар

Водещи новини