ЦИК: Машинното гласуване бе съпроводено с множество проблеми

  • 26 юни 2019 15:30

  • 807
  • 1
© Novini.bg

Централната избирателна комисия проведе машинно гласуване в 3000 избирателни секции, които машини бяха разпределени на случаен принцип. Максималната прогнозна стойност за машините беше в размер на 7,5 млн. лева без ДДС. За доставчик бе избрана фирмата ''Сиела Норма'', а машините са произведени в Тайланд. Това заяви на пресконференция пред медиите председателят на ЦИК Стефка Стоева във връзка с проведените на 26-и май избори за членове на Европейския парламент.

,,Задачата по сертифицирането им бе възложена на БАН и на Софийския университет. Поради големия брой машини, голям обем документи и кратките срокове окончателният одитен доклад беше приет едва на 24-ти май 2019 г., т.е. непосредствено преди транспортирането на машините по секции'', посочи Стоева и сподели, че машините са били охранявани в склад от органите на МВР.

По данни на ЦИК 7700 души са избрали да гласуват машинно или това са 27,7% от имащите право на глас у нас, докато над 1,9 млн. избиратели са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина.

От Избирателната комисия разясниха, че цената на един глас с машинно гласуване възлиза на около 59 лв., докато този с хартиена бюлетина около 77 стотинки.

,,В 295 секции средно по 10 души са избрали да гласуват машинно, а в 26 секции не е било отчетено такова гласуване изобщо. В няколко други пък е бил установен  проблем с машините. В 77 секции са били регистрирани несъответствия в данните за машинно гласуване. Изводите на ЦИК са такива, че въпреки всичко успяхме да проведем законосъобразни избори, но машинното гласуване бе съпроводено с множество трудности и проблеми. За нас цената за машинното гласуване бе неоправдано скъпа'', коментира Стоева.

По думите на Стоева предвидените 6000 машини за местните избори наесен също се очаква да създадат проблеми.

,,За местния вот ще се изисква специфична настройка на машините. Освен това по време на втория тур машините ще трябва да се върнат в централния с клад, където да се пренастроят за втори тур, да се сертифицират отново и да се върнат в съответните секции'', сподели председателят на ЦИК.

Тя разкри още, че машинното гласуване трябва да се уреди на законодателно ниво и да се посочи кой ще произвежда машините за в бъдеще. По думите ѝ е необходим също така и компетентен държавен орган, който да прави одит и да сертифицира машините.

,,В противен случай машинното гласуване ще се превърне в самоцел, а хората ще продължат да подхождат с недоверие и със страх от манипалуции към този тип гласуване. За нас е важно доверието да бъде съхранено, а не сринато'', заяви в заключение Стоева.

Последвайте канала на

БТА
807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
За Вера

2019.06.26 | 15:52

1

Машинното гласуване беше държавно саботирано!

Добави коментар

Водещи новини