Красен Кралев и Зорница Русинова подписаха проект за осигуряване на младежки услуги в България

05 юни 2019 11:53

Красен Кралев и Зорница Русинова подписаха проект за осигуряване на младежки услуги в България
©
230 0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова подписаха проект за „Разработване и внедряване на стандарти за качество при предоставяне на младежки услуги в България“.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Подобен проект в сектор „Младеж“ се реализира за първи път. Целта е да се предоставят услуги, които да са с реално действие върху развитието на младите хора в страната. Освен създаването на няколко ключови стандарта за младежки услуги, ще се създадат младежки центрове в различни градове в България, предаде репортер на Novini.bg.

В тези центрове младите хора ще могат да се срещнат с професионалисти младежки работници и да получат консултация, да се включат в различни обучения или да организират кампания по собствена идея. Проектът предвижда да бъдат проведени и обучения за различни заинтересовани страни, в рамките на които стандартите за младежки услуги ще бъдат представени и използвани в разработването на различни държавни политики, насочени към младежкото развитие.

Очаква се дейностите по изпълнението му да стартират на 01 юли 2019 г. Срокът на изпълнение на проекта е 30 месеца.

Зорница Русинова допълни, че стойността на проекта е 5 милиона лева. "Младежката безработица е 7,8%. Има младежи, които нямат желание да учат или работят, тази инициатива ще помогне в тази насока. Младежите ще бъдат въвлечени в различни инициативи – обучения и спорт. До момента 50 000 младежи са преминали през различна форма на подкрепа и мотивация за търсене на работа и възможности да се включат в стажуване. 19 000 са намерили своята реализация на пазара на труда. Над 100 са трудовите борси за младежи, които са били проведени през последните две години. Със създаването на тези нови седем центрове ще подпомогнем работата на координаторите, консултиращи младежите“. 

Мая Йорданова
230 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини