Важността на Европейските избори за енергийния комплекс „Марица изток“ обсъдиха ГЕРБ в Стара Загора

  • 08 май 2019 18:05

  • 356
  • 1
Важността на Европейските избори за енергийния комплекс „Марица изток“ обсъдиха ГЕРБ в Стара Загора
© ПП ГЕРБ

Личната ми кауза е била и ще бъде – стабилност и гарантиране на работата на енергийния комплекс „Марица изток“. Рудниците са жив организъм. Винаги сме се водили от реализъм при управлението им. По този начин има ефективност, а не популизъм. Така започна срещата си кандидатът за представител на ГЕРБ в Европейския парламент Николай Диков с представители на КНСБ, работещи в източно-маришкия басейн, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Диков е част от дружеството, което осигурява около 40% от електроенергията в България, от 2014 година.

„Когато станах част от екипа на „Мини Марица – изток“ имаше загуби, имаше големи задължения, тогава синдикатите алармираха, че имат нужда от чуваемост, от подкрепа за темите, които ги вълнуват. Към днешна дата няма забавяния към контрагентите, имаме диалог с всички. Няма ден, в който да не работя със сърце за каузата – устойчивост на енергийния комплекс. Благодарение на отношението, което има досегашният евродепутат и кандидат за нов мандат Андрей Новаков, много от нещата, които силно ни вълнуват тук, стигнаха до ЕП“, допълни Николай Диков. Той подчерта, че не бива да се гледа и да се правят заключения за работата на източно-маришкия комплекс само чрез доклади, без да се взема под внимание спецификата на нашата страна.

„Догадки и заблуди, щом говорим за обект от национално значение, са недопустими“, заяви Диков пред синдикатите. „Не казвам, че всичко е цветя и рози, защото не разчитам на максимата, че една лъжа повторена 100 пъти става истина, а напротив – повтарям и стоя зад една истина – работата на „Марица изток“ трябва да продължи. Това е кауза за мен, за моите съграждани, за всички, които са част от енергийното сърце на България“, каза още кандидатът за евродепутат.

Той подчерта, че това е важно стратегическо решение, което води до енергийна независимост на страната, затова е важно секторът да има подкрепящи го хора на национално и европейско ниво. Диков благодари на Андрей Новаков за подкрепата, която е срещало дружеството до този момент, въпреки че темата е била далеч от хоризонта му на работа.

„Факт е, че Николай Диков е причината да се ангажирам толкова с проблемите на мините, защото той и екипът на „Мини Марица-изток“ ме запознаха в детайли с темата. Занапред също ще бъда на разположение и в подкрепа на дружеството“, обобщи Андрей Новаков по време на срещата. Той сподели с присъстващите и личната си позиция, която определи като непопулярна, а именно – „мините трябва да работят докато има въглища, заедно с държава, местна власт, европейски институции, трябва да се обединим и да се намери най-правилното решение на казусите, които стоят пред нас“.

„Следващият мандат на Европейския парламент е изключително важен. Все по-голям отпор среща тази наша кауза. В битката сме рамо до рамо с Чехия и Полша. Важно е хората да не останат без работа“, заяви Новаков.
За социалната, трудовата и икономическата значимост на комплекса говориха още и Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Наско Митев от Енергийния съюз на КНСБ.

„На 26 май ни предстоят не само избори за евродепутати, предстоят ни много важни избори за бъдещето ни“, категоричен бе Валентин Вълчев. „Набира скорост евроскептицизмът, което не води до добро за европейските народи. Бъдещето на централите, работещи с твърдо гориво трябва да бъде защитено. Затова е изключително важно кои ще бъдат нашите представители в Европейския парламент и Европейската комисия, защото там се вземат решенията за нас. Така ще знаем и от кого да търсим отговорност като граждани на регион с енергиен компекс“, допълни той.

„Ние заедно: синдикати, бизнес, политици – трябва да се обединим, за да успеем и да върнем вярата на хората в сигурното бъдеще. Предстоят ни още много срещи и работа по темата, но каузата е една – стожерът на енергетиката ни – „Марица изток“. Пожелавам ви миньорско самочувствие и успех на 26 май“, обърна се към кандидатите за представители в ЕП и Наско Митев.

По време на срещата стана дума още и за двойния стандарт при храните, цените и услугите. Засегнати бяха и темите как Европа подпомага българските региони.

Радина Лазарова
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А само...?!

2019.05.08 | 18:37

1

А само Мини Марица- Изток ли трябва да работят?!Защо не казваш нищо,че трябва да работи и ,,ТЕЦ-Марица-Изток-2"...?!Нали някой трябва да консумира изкопаните от Мини-Марица -Изток въглища...?!Производство и консумация на източномаришки въглища е взаимосвързан процес,но на тия теоретици и чантаджии май не е достатъчно ясно...?!

Добави коментар

Водещи новини