Никола Стоянов: В момента отникъде не влизат пари и сме на рекордни ниски нива на външните инвестиции

  • 16 септември 2024 21:22

  • 764
  • 4
Никола Стоянов: В момента отникъде не влизат пари и сме на рекордни ниски нива на външните инвестиции
© Bulphoto (архив)

"Това е ясно от доста време, че така ще стане, дори, за съжаление, така е програмирано отначало. Тъй по времето на кабинета "Петков", когато е подаден Планът за възстановяване и устойчивост в крайния му вариант, са заложени редица условия, които са свързани с промени със законодателната рамка в България. За съжаление, тогава тези условия явно не са били комуникирани с останалите големи партии и са поети ангажименти, които не могат да се изпълнят", каза бившият министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че плащанията са осем, а ние все още не можем да вземем дори второто.

"Тук сме все още на предварителния етап - за да получим парите, какво трябва да направим. В момент, в който ти ръководиш държавата с крехка коалиция, поставяш цели, които са за години напред. Поставяш условия, които за теб са окей, но за останалите не са. Истината е, че след промените, които бяха направени в Конституцията, виждаме резултатите от тях и е малко плашещо да се дава вече на доверие подкрепа", допълни Стоянов за Bulgaria ON AIR.

Атанас Пеканов: Ще загубим поне 500 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

По думите му хазната се "бори за оцеляване" заради честите избори.

"Към края на юли сме милиард на минус, като обикновено за тази част на годината стоим по-добре. Тази година се движим по-зле, това ще е основното предизвикателство. Орязват се инвестициите, които са планирани. Лошото е, че постепенно се влиза в една спирала, тъй като тези чести избори доведоха до жесток популизъм, доходите се покачват и изпреварват разходите. За съжаление, това няма да мине така, защото безплатен обяд няма", подчерта бившият министър.

Според него последствията ще са дългосрочни.

"Лихвите тук са едни от най-ниските от целия ЕС и то с доста сериозна разлика, като говоря за физическите лица и ипотечните заеми. Започва една борба да сме в свръхдефицит заради Еврозоната, защото трябва да останем в трите процента. Но всяка година ще сме на този ръб - 3%. Всички държавни инвестиции се орязват и сме на рекордно ниски нива на външните инвестиции. Отникъде не влизат пари в България. Хубавото е, че частният бизнес в България се оказа много жизнеспособен и българската икономика расте с много добри темпове", категоричен е Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
764 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.16 | 23:53

4
ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС СА ЗА СПРАВЯНЕ С КОРУПЦИЯТА БЕ СВИНЯ. КАКВО НЕИЗПЪЛНИМО ИМА?
worlok

2024.09.16 | 23:50

3
kakvi pari bre,kakvo doide i se krade iznudva ili ima ysloviq dai kesh pod masata ...ama trqbva da vi trqsnat tam s edin atom da se naychite ....

2024.09.16 | 23:08

2
Братушките ще донесат рубли!
ЛЮЛИН 140 МЛН ГЕПЕНИ

2024.09.16 | 22:14

1
САМО СЕ КИРА В ГЯУ РСКИЯ ЧЕРЕП ! ДО ДРЪЖКАТА !

Добави коментар

Водещи новини