Губим цели сектори и чужди инвеститори заради политическата криза

  • 02 септември 2024 12:40

  • 179
  • 0
Губим цели сектори и чужди инвеститори заради политическата криза
© Novini.bg/ Canva

Наблюдава се лек спад при заплатите на IT специалистите.

"Ние не наблюдаваме намаляване на заплатите. Това, което наблюдаваме, е спад на търсенето и оптимизация в някои компании. Да се надяваме, че това нещо няма да продължи. Същото се наблюдава и в аутсорсинга, където също има намаляване на броя на търсените позиции. Няма спад на заплатите. Вероятно тази статистика отчита новите служители, които се наемат и са с малко по-ниски заплати. Интересно е, че в тази статистика наблюдаваме много голям ръст на общински и държавни компании", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в студиото на "България сутрин".

Ръстът на доходите в Софийска област през 2023 г. изпреварва този на разходите

Той поясни, че има и по-голям интерес от кандидатите да работят на такива позиции.

"Хората търсят стабилност и сигурност в държавните позиции. Също така тези организации, агенции, министерства стават по-конкурентни. Безработицата продължава да е относителна ниска, малко над 5%, но след хубавото лято ще видим ръст на безработицата с поне 1-2%. Той е свързан със съкращения, които има в производствената сфера. Не е тайна, че голям инвеститор затваря в Плевен, но и покрай него има свързани производства в цяла България", допълни Първанов за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че имаме рекорд на внос на работници от трети страни.

"Това, което виждаме, е липса на инвестиции, огромен спад на чуждите инвестиции. Губим инвеститори за разлика от съседна Румъния. Ние се срещахме с потенциален инвеститор на малък-среден завод, който ни сподели, че за една година се е видял с трима министри и че не може да има предвидимост. Цялата политическа ситуация се отразява и на пазара на труда. Докато ние постоянно сменяме правителства, нашите съседи предлагат привлекателни условия за привличане на инвеститори", коментира специалистът по човешки ресурси.

Гостът е на мнение, че трябва да сме по-активни в търсенето на инвеститори.

"Младите не знаят какво е безработица. В момента, в който решат да сменят това, което работят, имат много нови предложения. Ако продължим с политическата нестабилност и много резки скокове на заплащането, при всички случаи един сектор ще напусне България и това е текстилът. Въпрос на време е да изгубим много работни места в аутсорсинга", поясни Георги Първанов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
179 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини