15% по-скъпи са българските зеленчуци спрямо миналата година

  • 16 август 2024 10:48

  • 262
  • 0
15% по-скъпи са българските зеленчуци спрямо миналата година
© Булфото (архив)

С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.

Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.

Плодовете и зеленчуците са важна част от терапията срещу хипертония

Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.

"БНТ: Какво наложи смяната на етикетите и по-високите цени това лято?

- Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени.
- По-високи ли са разходите по отглеждането на продукцията?
- Ами, неминуемо. Значи, за да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев.

Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:

"При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.

БНТ: Налага ли се да правите икономии в тази връзка?

- Ами ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата."

Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.

"За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет."

Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини