Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

  • 21 юли 2024 18:51

  • 284
  • 3
Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
© Bulphoto (архив)

В присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, посланика на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица в Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД) за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия.

Подобряването на трансграничния преносен капацитет и възможността за обмен в реално време на енергията, произведена от възобновяеми източници в региона, е от ключово значение за ефективно оползотворяване на зелената енергия и изпълнение на целите, свързани с декарбонизация и зелена трансформация.

Енергийният министър: Няма да е лесно предоговарянето с турската "Боташ"

Договорът за безвъзмездно финансиране на стойност близо 1.5 млн. долара ще бъде подписан от изпълнителните директори на ЕСО ЕАД и Агенцията за търговия и развитие на САЩ Ангелин Цачев и Ено Т. Ебонг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
284 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.07.21 | 19:49

3
Вече сме под Американско робство

2024.07.21 | 19:48

2
Затова ли беше пожара в село Воден?

2024.07.21 | 19:33

1
От къде на къде САЩ ще прави енерго коридори в Европа пак ни набутват в канавката.

Добави коментар

Водещи новини