Одобрен е проект на стойност близо 700 хил. лева за ремонт на сондаж за минерална вода в Свищовско

  • 25 юни 2024 15:10

  • 945
  • 0
Одобрен е проект на стойност близо 700 хил. лева за ремонт на сондаж за минерална вода в Свищовско
© pixabay

Националният доверителен еко фонд (НДЕФ) одобри за реализиране проект на община Свищов на стойност близо 700 хил. лева. Средствата, които са съвместно финансиране от Фонда и Общината, са за изграждане на каптажна шахта при Сондаж Р-4хг от находище за минерална вода „Свищов“, довеждащ водопровод и помпена станция с черпателен резервоар в града. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Оттам уточниха, че това се случва след приключване на първи етап от дейностите по проект „Ремонт и реконструкция на сондаж Р-4хг от находище за минерална вода №68, гр. Свищов, община Свищов“, при който Общината със собствени средства в размер на 80 хил. лева извърши проучвателни административни процедури и ремонтни дейности на сондажа.

Във връзка с реализирането на втория етап от проекта, със средствата осигурени от НДЕФ, предстои изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контрол на помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за нормалното функциониране на системата. Каптажната шахта ще бъде с размери около 3х4м. и дълбочина 2,35 метра.

Осем находища на минерални води може да предостави Министерството на околната среда и водите на общините

Предвижда се също изграждането на довеждащ водопровод за минерална вода с трасе от каптажната шахта до нова помпена станция с резервоар в Свищов, който да резервира необходимите обеми минерална вода за захранване на бъдещите консуматори. Помпената станция с черпателен резервоар ще бъде изцяло вкопана с цел запазване на температурата на минералната вода. Предвидена е и външна топлоизолация. Цялото съоръжение ще бъде с размери около 15,50м х 10,70м и дълбочина 4,10 метра, посочиха от общинския пресцентър.

От каптажната шахта при сондажа до помпената станция с черпателен резервоар ще бъде изграден напорен водопровод за минерална вода, който да отведе водите от сондажа до резервоара. Трасето на водопровода попада в рамките на населеното място и е съобразен с регулационния план на Свищов. Водопроводът ще бъде с приблизителна дължина около 1100 метра и ще стига до спортната база на Корпус Юг, допълниха от общинската администрация.

БТА припомня, че първият етап от ремонтните дейности на сондажа за минерална вода, намиращ се в урбанизираната територия на крайдунавския град, започна в края на месец март.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини