Новите цени на тока за бита и на топлинната енергия от 1 юли ще бъдат дискутирани на обществени обсъждания в КЕВР

  • 13 юни 2024 07:01

  • 260
  • 2
Новите цени на тока за бита и на топлинната енергия от 1 юли ще бъдат дискутирани на обществени обсъждания в КЕВР
© Bulphoto/архив

Цените на електроенергията за бита и на топлинната енергия от 1 юли са тема на две обществени обсъждания днес в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В 10:00 часа ще започне общественото обсъждане, на което ще бъде дискутирано средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода, а от 11:00 часа - средното поскъпване с 1,39 процента на тока за бита.

По време на откритото заседание по темата, което се проведе на 11 юни, ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски каза, че ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на природния газ продължи и ако настъпят съществени изменения в ценообразуващите елементи, ще се наложи КЕВР да преразгледа предложението си за средно поскъпване на тока за бита с 1,39 процента от 1 юли. "Ако тази тенденция продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме предложената стойност на прогнозната пазарна цена, съответно и това ще доведе до промяна на стойностите на ценообразуващите елементи в решението и промяна в предложените цени", заяви Пламен Младеновски.

Предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на "Електрохолд" продажната цена да се повиши средно с 2,74 на сто, а за "ЕВН" - с 1,46 процента. За "Енерго-Про" предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95 процента.

Предвижда се поевтиняване средно с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли. Най-сериозно намаление на цените се очаква в Бургас - с 14,09 процента. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинее парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,44 процента.

БТА припомня, че по време на откритото заседание на 11 юни повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи.

Ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски коментира, че всяка година се говори за технологичните разходи, но промяна няма и не се инвестира достатъчно в развитие на мрежата. Той посочи, че между 1 и 3 години се чака за присъединяване на клиенти към мрежата.

Асоциацията на топлофикационните дружества очаква от юли понижение на цените на парното с 5%

Последвайте канала на

Десислава Станева
260 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРСКИ ЛАЙ НА МРЪСНИ

2024.06.13 | 10:44

2
ЗАЩО БАЛИТЕ ОТИВАТ У СЛИВЕН ТУК 22 ЛЕВА ТОПЛАТА ВОДА
Анонимен

2024.06.13 | 07:37

1
Този дърт козел изкара доста там в суматохата

Добави коментар

Водещи новини