В МС ще се подпишат договори за изграждане на Вертикалния газов коридор

  • 05 юни 2024 19:38

  • 374
  • 1
В МС ще се подпишат договори за изграждане на Вертикалния газов коридор
© Gettyimages (архив)

В присъствието на премиера Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и министъра на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор. Събитието ще се състои в четвъртък, 6 юни, от 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. 

Министър Малинов: Отпускат се 150 млн. лв. заем на Мини „Марица-изток“

Договорите ще бъдат подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

В събитието ще участват зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланикът на Словакия г-н Даниел Орсзаг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 22:13

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини