След 5-годишен ремонт: Каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“ влезе с пълна мощност в системата

  • 28 май 2024 15:25

  • 2030
  • 0
След 5-годишен ремонт: Каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“ влезе с пълна мощност в системата
© Министерство на енергетиката

След петгодишен ремонт каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“ се връща в електроенергийната система на България. След рехабилитацията ѝ, струваща близо 40 млн. лв., НЕК обещава тя да е по-бърза и по-ефективна.

Изпълнител на ремонта е консорциум, в който участват хърватската KONČAR KET, чешката ČKD BLANSKO и словенската RUDIS.

Във вторник беше открит и последният етап от ремонта – на ВЕЦ „Сестримо“, който е второто стъпало на каскадата. Средното му годишно производство на електроенергия е 291 GWh.

НЕК ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ "Въча 1"

От пускането в експлоатация на водноелектрическата централа през 1975 г. до настоящия момент тя е произвела близо 12 млрд. kWh електроенергия. Централата е работила общо внушителните около 168 хил. часа.

Проектът има за цел да увеличи експлоатационната надеждност и да подобри възможностите и бързодействието на централите при участие в регулирането на честотата и напрежението на мрежата, както и да захранва коридори за аварийно възстановяване на енергийната система, каза зам.-министърът на енергетиката Георги Самандов.

По думите на изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев рехабилитацията е важна за цялата енергийна система на страната.

Централата вече работи с по-надеждно и ефективно управление, каза той по време на церемонията по откриването.

Каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“ включва помпено акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Белмекен“, водноелектрическа централа (ВЕЦ) „Сестримо“, ВЕЦ „Момина Клисура“, язовир „Белмекен“, дневен изравнител „Станкови бараки“ и дневен изравнител „Момина Клисура“. Каскадата е разположена по североизточните склонове на Рила и се разпростира от 1920 м н. в. при яз. „Белмекен“ до 251 м н. в. при ВЕЦ „Момина клисура“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2030 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини