Агенцията по заетостта започва прием на заявления за ваучери за безплатни обучения за работещи

  • 27 май 2024 12:24

  • 205
  • 1
Агенцията по заетостта започва прием на заявления за ваучери за безплатни обучения за работещи
© Novini.bg/ Canva

Агенцията по заетостта (АЗ) започва да приема заявления за ваучери за безплатни обучения за заети и самостоятелно заети хора, съобщава служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, цитиран от БТА. Ваучерите ще се предоставят по проект, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. 

Целта е да се предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в това число и дигиталните умения. Очаква се в обучения да се включат 13 900 заети, отбеляза министър Иванов. Общият бюджет на проекта е в размер на 50 млн. лв., добави той. 

Съветът за икономически анализи ще представи резултатите от свое проучване, посветено на местната трудова заетост

С ваучерите заетите ще могат да се включат в обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация, или на квалификация по част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи заетите ще могат да преминат и курсове за придобиване на ключови компетентности като общуване на чужд език, STEM умения, дигитални умения за напреднало и високоспециализирано равнище, предприемачество.

Този проект е поредният, с който екипът на Министерството на труда и социалната политика подкрепя, от една страна, възможността хората да повишат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна заетост, а от друга подкрепа бизнеса чрез осигуряването на квалифицирана работна ръка, каза също министър Иванов. 

Заявленията за ваучери за обучения ще се подават само чрез електронно заявление тук.

След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на АЗ. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор, уточни министърът.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
205 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:19

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини